zondag 2 juli 2023

359. Achterlijk

Het verbranden van boeken is achterlijk. Niets rechtvaardigt het vernietigen van ideeën door vuur. Uitsluitend onbegrip kan een mens tot deze barbarij drijven. Of hebt u Fahrenheit 451 nooit gelezen, van Ray Bradbury?
Destijds was ik geschokt toen het nieuwe politielogo werd geïntroduceerd. Het stelt een brandend boek voor! Weliswaar heeft het beeldmerk een andere betekenis, maar toch, ik vind nog steeds dat het niet kan.
En een boek van Andersen verbranden is natuurlijk helemaal cultuurverkrachting!


zaterdag 24 juni 2023

358. Prikkebeen

Mister Prikkebeen lived in a world without colors. One day he saw a butterfly with beautiful blue, red and violet wings. Unbelievable! He wanted to catch that wonder! He never succeeded in it! A thing of Beauty can't be grabbed by a man without fantasy.

woensdag 31 mei 2023

357. Kruipend gedierte

Onze hemelbaas heeft niet veel op met kruipend gedierte; we lezen daar genoeg over in dat knip-- en plakgeval de Bijbel. Enige weken geleden was mij weer eens vergund een valpartijtje te beleven en mij kruipend voort te bewegen, deze keer doordat ik uit mijn bed was gerold. In plaats van een helpende hand, werd er geen poot naar mij uitgestoken door het Hemelse Gerecht. Mijn echtgenote en ik zijn drie kwartier bezig geweest om mijn verlamde karkas via de keukenvloer en de wasmachine overeind te krijgen... Zo'n Miele heeft warempel meer medegevoel dan De Almachtige. Miele! Er is geen betere!

zondag 7 mei 2023

356. Hartelijke groeten!

Nu moet u niet denken, naar aanleiding van mijn vorige blogje, dat de daar afgebeelde persoon een zelfportret is. Die persoon ziet er namelijk wat frisser uit dan ik. Bovenstaande illustratie komt dichter in de buurt van mijn huidige uiterlijk. Enige tijd geleden was het mij vergund om in Adamskostuum een uitglijder te maken op de badkamervloer, waarbij mijn hoofd op de tegels stuiterde. De sporen daarvan zijn grotendeels verdwenen. U krijgt hierbij mijn hartelijke groeten! Wees voorzichtig met badkamervloeren!

zondag 30 april 2023

355. Piranha's

Tussen al het droef stemmende nieuws van tegenwoordig, vind je gelukkig ook positieve berichten. Zo gaat het bijvoorbeeld goed met de Piranha's van Orange Pekoe. Na tientallen jaren is hun populatie in het Grote Meer van Orange Pekoe eindelijk weer eens flink toegenomen. Zou dat te danken zijn aan het feit, dat ze tegenwoordig niet meer als hoed gebruikt worden? Uw blogger bezit zo'n hoed. Ik moet zeggen, hij zit heel prettig, het leer is strak en zeer sterk, en er kunnen veel spulletjes in opgeborgen worden. Een kwaliteitsproduct!

zaterdag 22 april 2023

354. Geld in de kas

Afgezien van de impertinentie dat ze regelmatig hun medemensen aan het kruis spijkerden, hadden de oude Romeinen nog wel meer bijzondere gewoontes. In hun visie was sterven bijvoorbeeld een overtocht maken over de doodsrivier de Styx. Daarvoor moest je betalen, en, heel handig, gaven ze de doden daarom wat muntgeld mee in de kas, de oogkas welteverstaan. Wat blonk dat goud toch warm in die kille schedeltjes!

vrijdag 7 april 2023

353. Genezen!

Nou ja, genezen... Opgelapt is een betere term. Als je kanker hebt, zorg dan dat je geen virusinfectie krijgt. Dat kan je eindje worden. Helaas kreeg ik in maart zo'n ongewenste gast te logeren. Inmiddels ben ik hem kwijt, inclusief de dreigende longontsteking. Die wederopstanding gaat dit jaar weer helemaal lukken!

zaterdag 1 april 2023

352. Nestje

De dichter waant zich veilig in zijn nestje van dakpannen en schrijft verzen over de onsterfelijke ziel. Nog steeds brandt zijn vlam, maar het wordt al licht. Dit is het uur van de wilde jager. Snel, waar is mijn vlakgom!

zaterdag 11 maart 2023

351. Tile design of the empire

Soms is een hele reeks tegel-ontwerpen van Orange Pekoe gewijd aan een thema. Sprookjes bijvoorbeeld, zoals hierboven. Het betreft het bekende verhaal van de Drie gouden haren van de duivel. Een knagende muis tast het wortelstelsel van een appelboom aan. De boom verdort. Gelukkig weet de Duivelse moer een oplossing!

zondag 26 februari 2023

350. Dik

Je moet tegenwoordig op je woorden passen. Als kinderboekenschrijver helemaal. Ik refereer natuurlijk aan het censureren van de boeken van Roald Dahl. Het moet niet zo zijn, dat kinderen gefrustreerd raken in hun uiterlijk, wanneer een andere woordkeus dat kan voorkomen. Maar wat geschreven staat, is heilig. Dat ook. Enne... Die genderneutrale Old Shatterhand gaat voorlopig nog niet lukken.

dinsdag 14 februari 2023

349. Valentijnsdag

Ik stel voor om deze bête dag te vervangen door Piet Paaltjensdag. Je moet namelijk wel een ongelooflijke kwezel zijn om de debiliserende prietpraat van Valentijnsdag voor zoete koek te slikken. Piet Paaltjens, geboren op 14 februari, was een dichter uit de 19e eeuw, met, let's say, een ontnuchterende visie op de liefde. Eén van zijn beroemde verzen is De Zelfmoordenaar. Van harte aanbevolen!
Een levenslustig paartje begeeft zich naar het bos teneinde enige brokjes liefde te consumeren. Goed, dat hebben we allemaal wel eens gedaan, nietwaar? Maar onder een knusse eikenboom kreeg het paartje de schrik van zijn leven. 'In een wip was de lust om te vrijen gebluscht!'

zondag 12 februari 2023

348. Tile design of the empire

Het kanon van Koe stelt een wezen voor uit de legenden van Orange Pekoe. Want is het niet de eenhoornige stier Rhabouw, die de goudaders ontdekte in de mijnen van Desolatia? Dankzij hem beschikt O.P. over de grootste goudvoorraden ter wereld. Hij ging bij elke ader op zijn rug liggen rollen; toepasselijk dus hier de vergulde rugschubben. De kogel die om de dag uit Pe wordt afgeschoten, wordt om de dag door Rhabouw weer teruggeknald. De ceremonie bestaat al zo'n 500 jaar.
De tegel meet 20 x 20 cm.

zaterdag 11 februari 2023

347. Tile design of the empire

De twee hoofdsteden van Orange Pekoe, de steden Pe en Koe, liggen zo'n 15 mijl van elkaar verwijderd. Zij beschieten elkaar om de dag met een kanonskogel. Ach, slechts ceremonieel natuurlijk! De ene dag schiet Koe een kogel naar Pe, de andere dag vuurt Pe diezelfde kogel terug naar Koe. Het kanon van Koe stelt een vis voor met een vergulde rugvin. Het gevaarte is ingegraven in een heuvel. Zie voor het kanon van Pe het volgende monster.
De tegel meet 19 x 19 cm.

zondag 5 februari 2023

346. Tile design of the empire

Klop, klop! Klop, klop! Al dagen had hij een benig klopgeluid gehoord achter één van de tegels van de wand. Maar achter welke? Er waren er duizenden in dit deel van het paleis. Maar zie! Eén van de tegels brak open en in het ontstane gat werd een hoofd zichtbaar. Dat hoofd nu behoorde toe aan de aanspreker Slamath. 'Ik zeg u de dood aan van Sterbmann Gamal!', sprak hij, nogal officieel. Maar Gamal zat toen al ontzield in zijn stoel. Hij was zojuist gestorven.
Het beroep van aanspreker was ooit ook in onze contreien heel bekend. De aanspreker kondigde het overlijden aan van een kennis of familielid. 

zondag 29 januari 2023

345. Tile design of the empire

Uiteraard vormen de beroepen van Orange Pekoe een even uitgebreide als karakteristieke groep van bezigheden die geschikt is als illustratiemateriaal voor de tegelkunst. Neem nu het beroep van kogelruiter. Deze ruiter genereert weddenschappen door zich weg te laten schieten op een kogel. Men zet in op afstand, of positie en door verschillende kleuren worden de ruiters geïdentificeerd. Er gaan klauwen met geld om in deze gokwereld. Het formaat van de tegel is 16 x 16 cm.

zaterdag 21 januari 2023

344. Tile design of the empire

Eindelijk! Eindelijk is de 12-delige monografie verschenen over de tegelontwerpen van Orange Pekoe. Dit kapitale werk, getiteld 'Tile design of the empire', bevat ruim 4000 pagina's met illustraties, het ene design nog fraaier dan het andere. We zullen de komende monsters een paar grepen doen. Materiaal genoeg! Alleen al het keizerlijk paleis bevat 5000 verschillende tegels!
Bovenstaande tegel is er één uit een serie van de beroepen. Natuurlijk, hier wordt het beroep van schrijfpedagoog getoond. In het keizerrijk een respectabele broodwinning, maar in onze wereld al lang afgeschaft. Met als triest gevolg de noodzaak van een 'Dag van het handschrift' op 23 januari. Ach, men zit er niet mee. 'We hebben immers QWERTY?'
Het formaat van de tegel is 17 x 17 cm.

zaterdag 14 januari 2023

343. Ezelsoren en erger

De Romeinse dichter Ovidius vertelt in het elfde boek van zijn Metamorfoses het verhaal van koning Midas. Net als eeuwen later Pinokkio, werd Midas gestraft met een paar fraaie ezelsoren. Als beloning mocht hij ook eens alles wat hij aanraakte in goud veranderen, tot en met zijn voedsel toe. U begrijpt, dat dat niet comfortabel is, en Midas smeekte de goden om deze 'gave' weer zo snel mogelijk kwijt te raken. Volgens Ovidius was het eerste wat hij in goud veranderde een eikenblad dat hij van een tak rukte.

zondag 8 januari 2023

342. Een stukje notenhout

Een 'stukje notenhout', dat is de vertaling van 'pinocchio'. In mijn vorige monstertje over goede voornemens had ik het over Pinokkio en zijn geweten Japie Krekel. Het verhaal is in grote trekken wel bekend, vooral ook door het meesterwerk van Disney. (Maar toch, bij Disney had ik als kind niet het idee, dat Japie een krekel was.) Anyway, ook bij Disney streeft Pinokkio ernaar, een echte jongen te worden. En wat betreft goede voornemens: ik heb mij voorgenomen om dit jaar een nieuwe versie van dit prachtige kinderboek te tekenen.

dinsdag 3 januari 2023

341. Voornemens

En lezer? Nog goede voornemens gemaakt? Vast wel, denk ik. Maar dan is er ook een Japie Krekel nodig om te controleren, of het allemaal wel lukt met die vrome intenties. Zoals u weet, was Japie Krekel het geweten van Pinokkio, de houten pop uit het boek van Carlo Collodi. Japie deed zijn uiterste best om Pinokkio op het rechte pad te houden. Dat lukte uiteindelijk en Pinokkio kon daardoor een echte jongen worden, van vlees en bloed. En net zo worden wij misschien wel echte mensen, als wij ons beschaafd gedragen.