woensdag 30 december 2020

220. The colors of the beast (2020)


(c) FS 2020

Het jaar 2020 was en is natuurlijk het jaar van de Corona. In zijn magnum opus Massa & Macht schrijft Elias Canetti over de epidemie: 'De vijand is geheim, hij is nergens te zien; hem kan men niet treffen. Men kan er slechts op wachten door hem te worden getroffen. De strijd wordt alleen van de kant van de tegenstander gevoerd. Hij treft wie hij wil.'
Ik vind dit prachtig beschreven. Canetti is een meester in het beknopt formuleren. En kijk, het wonder van de kunst is, dat gruwelijke zaken een grote schoonheid kunnen verkrijgen.

 







woensdag 23 december 2020

219. Het veroveren van dames (2020)

(c) FS 2020

In mijn vorige blog kwam het veroveren van dames ter sprake. Wel, toen ik een jaar of vijf was leerde mijn vader mij de fijne kneepjes daarvan. Ik beoefen die kunst nu op internet en nog steeds met groot enthousiasme. U begrijpt het natuurlijk al, ik heb het hier over het schaakspel. Wanneer je immers de dame van je tegenstander hebt veroverd, heb je zo goed als gewonnen.
Misschien hebt u de serie The Queens Gambit gezien. Sinds die wordt gepresenteerd, wordt het damegambiet, een reeks van openingszetten, aanzienlijk vaker gespeeld dan vroeger. 
Mijn tekening verwijst naar de film van Ingmar Bergman, het Zevende zegel. Waarom de Dood daarin de hoofdrol speelt, komt in een volgend blogje ter sprake.

zaterdag 19 december 2020

218. Leporello (2020)


(c) FS 2020
Al weer een jaar geleden had ik het over Leporello, de knecht in Mozarts Don Giovanni. Hij hield de liefjes van zijn meester bij op een lijst die als een harmonicaboek was gevouwen. Sindsdien heet dat ook wel een leporelloboek. In de praktijk van de grafisch vormgever komen deze boekjes geregeld voor als folders. Ik denk, dat ik er in mijn loopbaan meer dan honderd heb ontworpen. Met hun inhoud hield ik mij uiteraard niet bezig, maar vermoedelijk was die wel wat serieuzer dan een lijst van veroverde dames. 
In mijn bedrijfslogo stond overigens een leporelloboek afgebeeld.

zaterdag 12 december 2020

217. Arcimboldo (2020)

 
(c) FS 2020

Uw blogger is een groot bewonderaar van de 16e eeuwse, Italiaanse schilder Arcimboldo. Beschouwt u bovenstaande prent maar als een hommage aan zijn grote talent. De prent is een pendant van de op 29 september 2020 gepresenteerde 'oorschelp'. 
Bovenstaande prent heb ik deze week cadeau gedaan aan iemand die in de afgelopen periode veel voor mij betekend heeft. 

zaterdag 5 december 2020

216. Een stukje regenboog (2020)

(c) FS 2020
Mijn kleindochter van 5 mag graag regenbogen tekenen. En zelf houd ik er ook wel van. Je hebt een stukje geluk op het papier. Soms krijg je zin om op je fiets te springen, en naar zo'n kleurenwonder toe te rijden. Een eindje afzagen, en hup, meenemen naar je studio. Ach, had ik mijn fiets nog maar. Fietsen gaat niet meer, helaas! Maar ik heb een nieuwe kameraad: een wandelstok. 
Toen ik 8 jaar was, vroeg ik aan mijn oma of ik haar wandelstok mocht hebben, als zij dood was. Dat mocht, ik heb hem gekregen en altijd bewaard. Mijn eigen stok is niet zo mooi als die van haar, maar wel een stuk steviger. Ik houd van hem, al is-ie niet van hout.

zaterdag 28 november 2020

215. Haileys 5th birthday (2020)

 
(c) FS 2016-2019

Hi Hailey,
Today is your 5th birthday. Congratulations!
Last week I 've send you these two cards (K and L) and a book of Tomi Ungerer. Guess what? Tomi Ungerers birthday was the same as yours, and, like you, he lived in Cork.
The text on the K-card is written in Dutch. It's about a dwarf (kabouter), closed in a bottle. The text on the L-card is in English:
Look, Hailey, to that letter L, he leaps away on his little legs. But I caught him with my lasso!
Have a nice day!
Opa Frank

donderdag 26 november 2020

214. De Gouache-junkie (2020)

(c) FS 2020

Begin jaren '80 van de vorige eeuw frequenteerde ik de kunstacademie te U. teneinde daar een keurig beroep te leren (zie hiernaast de rubriek autobio). In de wijk waar ik woonde waren veel junkies "gehuisvest", een nogal rommelig volkje. Niet dat ik mijzelf beter achtte dan hen, integendeel. Was ik zelf niet ook een soort junkie, een verfjunkie, verslaafd aan gouache? Beslist! Ach, dat waren nog eens tijden! Ontwerpen deed men toen nog met pen en penseel! Op een andere manier heb ik het nooit geleerd. Ieder ontwerp dat ik gemaakt heb op een computer is nagemaakt van een door mij met de hand gemaakte versie. Ik heb een hekel aan computers. Je kunt er nu eenmaal niet mee tekenen. Het zijn domme, omslachtige machines. Maar ik ben blij voor mijn zoon (senior engineer ICT), dat hij er rijk mee wordt. Dat komt natuurlijk ook omdat hij een stuk slimmer is dan zo'n ding.


zondag 22 november 2020

213. De Kontlikker (2020)

 
(c) FS 2020

In presidentiële en koninklijke paleizen treft men veelvuldig de Kontlikker aan. U kent het type wel: ze staan altijd klaar met een slijmerig verhaaltje om de zogenaamde machtigen der aarde naar de mond te praten. En deze machtigen kunnen zich, op hun beurt, in hun blinde arrogantie niet voorstellen, dat iets of iemand hen NIET naar de mond zou praten. Maar owee, als er een zwaargewicht op het meubeltje  plaats neemt. Dan zeggen de pootjes krak.

dinsdag 10 november 2020

212. De Schedelmot (2020)

 

De schedelmot is naturlijk verwant aan het doodskopvlindertje, in elk geval in naam, en daar gaat het om. Maar goed, je hebt hem liever niet op de hoed! Want bij de eerst volgende volle maan loopt het dan verkeerd met je af. Hetgeen niet wegneemt dat het een bijzonder diertje is. Ach, maar wie weet, is de dood zelf ook een bijzondere sensatie...

211. Grandezza (2020)


Wanneer een kobold op leeftijd komt, wordt het tijd voor hem om iets anders te gaan doen. Hij schuift zijn vroegere leven opzij en koopt een viool, of een schilderskist, of een paar riem papier en schrijfgerei. Hij heeft genoeg gedaan voor the system. Fuck the system! Het roer kan nog nog éénmaal om! Dat is grandezza!
En zoals monsieur Racine in het prachtige boek van Tomi Ungerer peren gaat kweken zo gaat een kobold datgene doen, waarvoor in zijn dagelijks leven geen tijd was. En dat zouden die twee oude mannen die de afgelopen weken streden om het presidentschap ook moeten doen. Zielig, als je op die leeftijd geen andere ambitie meer hebt, dan de machtigste man ter wereld te worden.

zaterdag 31 oktober 2020

210. Happy Halloween! (2020)

 

Dit schattige doodskopvlindertje wenst u fijne feestdagen! Het bezit een angel die minstens zo scherp is als de spelden waarmee het gekruisigd is, een angel die bovendien giftig is. Het is één van de fraaiste voorbeelden in mijn collectie van monstra diversa.
De naam Halloween is trouwens afgeleid van All Hallows Eve, de avond van Allerheiligen op 1 november. Dan weet u dat ook weer.

zondag 25 oktober 2020

209. De klokkenrijders (2020)


De Bokkenrijders waren volgens het volksgeloof personen of geesten die op bokken door de lucht reden. Ook is het de naam van een roversbende uit de 18e eeuw. Wel, de afgebeelde klokkenrijder is geest en rover beide. Hij steelt jouw tijd op een onmerkbare manier. Hoe dan? Door je lastg te vallen met ditjes en datjes, met onzinnig nieuws, met enquetes die zogenaamd maar een paar minuten duren enz. enz. 
Trouwens, over tijd gesproken... Dat gehannes met de uren hebben we ook weer gehad. Dat is toch iets om het af te leren.

zondag 18 oktober 2020

208. The tapestry theater (2020)

 

Het wordt herfst op het noordelijk halfrond, dus lente in Orange Pekoe, het eiland in de vorm van een theeblad met het amberkleurige zonlicht. Dat is de tijd dat daar de kermissen en jaarmarkten worden gehouden -- en die van de rondtrekkende theaters. Een zeer populaire vorm van theater is daar het tapijt-theater: twee spelers, in een tapijt gerold, wikkelen dat tapijt af als een film, en vertellen daarbij een verhaal. De tapijten zijn zeer kostbaar, ze worden in de lange wintermaanden vervaardigd in de steden Pé en Koe. Maar twee goede acteurs kunnen op die manier veel geld verdienen.

zondag 11 oktober 2020

207. Samenzang (2020)


Samen zingen zoals dit duo  -- dat moet kunnen, ook in deze coronatijden. Maar wat die zelfbenoemde Gristenen doen in hun stampvolle, stinkende kerken is andere koek met boter. Die trekken ff met 600 gelovigen tegelijk hele psalmen van 15 tot 20 verzen uit het liedboek. Ja hoor 's, dan moet je niet gek opkijken als je problemen krijgt. Gezondheidsproblemen en maatschappelijke problemen. En god steekt verder geen vinger naar hen uit. Misschien houdt-ie niet zo van die slome brei. Of, andere optie, misschien bestaat-ie niet. 

maandag 5 oktober 2020

206. Paddenstoelen (2020)

 

Oktober is de paddenstoelenmaand bij uitstek. Maar denk niet alleen aan de paddenstoelen, al dan niet giftig, die moedertje natuur zo kwistig uitstrooit op het bostapijt. Op 24 oktober 0079 werd de Romeinse stad Pompeï vewoest door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius; een enorme paddenstoelwolk (volgens de Engelse auteur Robert Harris die zich baseert op Plinius de Oudere) werd zichtbaar boven de verwoeste stad. De atoombom liet toen nog bijna twintig eeuwen op zich wachten. Was hij maar nooit gekomen.


dinsdag 29 september 2020

205. De Oorschelp (2020)

 

Een kennis stuurde mij onlangs een foto van een fraaie sculptuur: een schelp met een oor, een oorschelp dus. Ik heb al vaker gezegd dat er in de taal veel mooie dingen verborgen zitten. Ik beeld de foto niet af, maar wel een door mij vervaardigde studie ervan; ik heb er verschillende gemaakt. Voor meer oortekeningen zie bijvoorbeeld nummer 72, 132 en 17 november 2017.

zondag 27 september 2020

204. De Vuurkobold (2020)


De vuurkobold houdt wel van een pittig tussendoortje, een vlammetje om ff de tong op te frissen bijvoorbeeld. En, zoals gezegd, alles wat aan hem verbrandt regenereert. Met dédain kijken ze neer op de lieden, voor wie een beschuitje met sambal reeds te spicy is. Nou, doet u mij toch maar een pepermuntje.


zondag 20 september 2020

203. De Bladvis (2020)

Eén van mijn bladvissen is vorige week weggezwommen naar een andere vijver, cadeau gedaan aan iemand voor wie ik veel waardering heb. Ik wens hem een schaduwrijk plekje toe, waar zijn waterfrisse kleuren levendig blijven.

Bladvis
Zijn staart is maar een steeltje,
hij heeft de kleuren van een speeltje.
Of nee: het zijn de kleuren van de herfst:
het rood, het broze bruin, het okergeeltje.

Breng geluk, vis!

zondag 13 september 2020

202. Haileys alphabet -- Letter Jj (2020)

Halo Hailey, look at that juggler! Can you see, what kind of animal the juggler is?  It's a jackal! Do you see an other word, beginning with the letter j? Greetings, opi
 




zondag 6 september 2020

201. De Vuurkobold (2020)


Goed, de Vuurkobold, vervolg van nummer 198. Stel je voor, het is nacht, stikdonkere nacht. Je ziet geen hand voor ogen. Tastend steek je je hand uit. Er wordt iets in gelegd. Het is een doosje lucifers en je strijkt er een af. Uit de kleine vlam die dan ontstaat vlucht een vuurkobold weg. Je hebt er zojuist een opgeroepen.
Vuurkobolden ontstaan in lucifervlammetjes en verder in allerlei plotseling opvlammende vuurtjes, maar je ziet dat alleen in het duister. Ze ontstaan in mega grote hoeveelheden bij vulkaanuitbarstingen. Dan komen hele volkstammen tot leven. Het zijn kleine, mensschuwe lieden.

 

zondag 30 augustus 2020

200. Oedipous (2020)


Bekend is wellicht de mythe van Oedipous, de Griekse held die het raadsel van de sfinx van Thebe oploste, en die (de koude rillingen lopen me over de rug) later, onbewust, met z'n eigen moeder trouwde. Hoe luidde dat raadsel dan? "Welk wezen loopt 's morgens op 4, 's middags op 2 en 's avonds op 3 benen?" Velen wisten het antwoord niet en werden door de sfinx verslonden. Wel, uw blogger loopt tegenwoordig met een stok. Het zal u niet moeilijk vallen dat raadsel op te lossen.
Overigens, de Griekse sfinx heeft een ander uiterlijk dan de Egyptische.

woensdag 26 augustus 2020

199. Haileys alphabet, letter Hh (2016)


Hallo Hailey, kijk eens naar die twee herfstige heren. Ze dragen allebei de helft van een hoge hoed terwijl ze over de heuvels wandelen. Haha, is dat niet grappig?

zondag 23 augustus 2020

198. De vuurkobold (2020)


De Vuurkobold (hier afgebeeld op afmeetbare grootte) is een kouwelijk mannetje. Op aarde vertoeft hij het liefst in woestijn of een vulkaan, maar hij wandelt bij voorkeur op de zon. Daar kuiert hij op z'n gemak tussen de vuurbomen en de vlamplanten. Wanneer hij het koud krijgt, 's avonds in de woestijn bijvoorbeeld, steekt hij zichzelf in de fik als een lucifer, en warmt zich aan de vlam. En als een vogel Phoenix herrijst hij uit de as.

zaterdag 15 augustus 2020

197. Moby Dick (2020)

De afgelopen weken herlas ik Moby Dick van Melville (1851), een lijvige pil over de bij voorbaat al verloren strijd van de waanzinnige kapitein Achab met een superieur wezen, een kanjer van een potvis. Het eind van het boek is magistraal: de verwoesting van het schip, de Pequod, en de ondergang van de bemanning, met uitzondering van de schrijver. Ahem, hierbij wil ik Moby Dick benoemen tot erelid van Monstra Diversa, en reik dit nobele dier de MD-penning uit.

zondag 9 augustus 2020

196. De vuurmaan (2020)

'De daverende zonne danst en dingelt op de daken', dichtte Guido Gezelle in de 19e eeuw. In meer prozaïsche termen voorspelt het knmi voor de komende week een hittegolf. Tijdens een hittegolf verandert de zon in een vuurmaan, een pyromaan, die elk huis in de fik steekt. Na twee dagen 30 graden heb ik het wel gehad. Wat dat betreft gelijk ik geenszins op de vuurkobolden wier dagelijks leven ik beschrijf. Ik zal er binnenkort eens wat ten tonele voeren.

donderdag 30 juli 2020

195. Haileys alphabet, letter Gg (2020)


Wow, Hailey, look at that Giant! He 's wearing the Globe of the whole earth on his neck! His name is Atlas and his friends are the moon and other planets. Long time ago I held your father on my neck, but he wasn't so heavy!

zondag 26 juli 2020

194. De Bladvogel (2020)

Opa's zijn de ideale wezens om mee naar de kinderboerderij te gaan. Mijn grote broer en ik waren 4 en 5 toen onze opa ons voor het eerst meenam. Onderweg liepen we nog even onze biologische kennis door. Wat voor geluid maakte een geit? En een ezel? Dat laatste dier kende ik eigenlijk niet zo, dus ik maakte een geluid dat tussen boeren en grommen inzat. Hoeveel poten heeft een kip? Vier natuurlijk, beweerden wij met grote stelligheid.
De hier afgebeelde bladvogel heeft inderdaad vier poten. Maar behoort dan ook tot de monstra diversa.

zondag 19 juli 2020

193. De Stoppelbaars (2020)


Ook de waterkobold stapt graag cleanshaven door het leven. De Stoppelbaars, familie van de Stekelbaars, is hem daarbij dagelijks behulpzaam. Met zijn fijne, messcherpe tandjes verandert hij elke stoppelkaak in een gepolijste kin.
Toevallig heb ik vandaag een nieuw scheerapparaat in gebruik genomen. Groot voordeel is, dat ik het scheren zittend kan doen, of ook een beetje heen en weer kan lopen. Je kunt met mijn soort kanker niet zolang blijven staan op één plek; dat wordt pijnlijk. Lopen gaat trouwens prima.

zondag 12 juli 2020

192. Dobbeldans (2020)


De dobbelduivels (diaboli aleae) behoren tot de meer onschuldige duivels van de hel. Zij vermaken zich daar met figuren als Vrolijke Frans en Pat Poker. Soms ('s nachts) betreden zij het aardoppervlak en honen dansend de maan, die maar twee ogen heeft terwijl zij er 23 hebben. De genitivus aleae in hun naam herinnert nog aan Julius Caesar ('alea iacta est'), de dictator die met 23 messteken om het leven werd gebracht. Dante plaatst hem in canto iv van zijn inferno. Dus mocht u hem willen bezoeken...

maandag 6 juli 2020

191. Pandemieën (2020)


Pandemieën zijn de broertjes van de Dood. Zij volgen hem op diens benige voet door steden, dorpen en gehuchten. Ze hebben natuurlijk geen zeis of zandloper, maar wel dragen zij een mondkapje. Dat slaan ze af en toe uit zoals een werkster haar stofdoek, met vele slachtoffers als gevolg. Ze hebben veel schik in hun arbeid, alleen het verplicht bijhouden van de administratie geeft hun nogal wat ongenoegen. Toch is het een simpele taak: een kruisje voor elke dode. Namen zijn niet eens vereist: de meeste overledenen belanden in een massagraf. 

maandag 29 juni 2020

190. Oud blad (2020)

Voor herfstbladeren is het nu niet bepaald het jaargetijde (hoewel...). Toch vond ik er laatst één in onze garage. Het deed me denken aan het portret van een oude baas, een kobold. Een tekening ervan zou dat zichtbaar kunnen maken. Ziehier het resultaat, tekening 5 volgens de reeks van Fibonacci (zie beide vorige posten).
In de reeks van Fibonacci wordt verwezen naar het principe van de gulden snede, het esthetische principe uit de renaissance. Wanneer een lijn in twee stukken wordt verdeeld, dan verhoude het kleinste deel van de lijn zich tot het grootste, zoals het grootste zich verhoude tot de gehele lijn. A : B = B : (A+B). Op grond van deze maatvoering is een complete esthetiek ontworpen.
De gulden snede is lariekoek. Niet de ideale proporties boeien, maar het monsterlijke en deviante.

woensdag 24 juni 2020

189. Neusvis (2020)


De reeks van Fibonacci (zie vorige post) is bekend vanwege een repeterende relatie met de Gulden Snede, het beroemde esthetische maatprincipe. Daarover later meer. 
De neus staat tegenwoordig in een kwade reuk. Wie in een openbare ruimte niest, riskeert te worden gelyncht. Zo'n neusvis moet natuurlijk ook wel eens niezen, maar dat doet-ie op diepten waar geen mensen zijn. Dat lucht op!
De hier afgebeelde neusvis is een fabeldier. Er bestaat echter ook een echte Neusvis. Zijn Nederlandse naam is Sneep, zijn Latijnse naam Chondostroma Nasus.

woensdag 17 juni 2020

188. Bladmuziek (2020)



Voor mijn verjaardag heb ik mijzelf een klein aquarelboekje aangeschaft, formaat A6. Uitstekend papier, want van Hahnemühle. Hopelijk krijg ik het vol, je weet het maar nooit met kanker in je lijf. Zo niet, dan lijkt het of er nog heel wat tekeningen inzitten, want ik nummer ze volgens de reeks van Fibonacci. Dan zit je al gauw op nummer 55.

maandag 15 juni 2020

187. Turdus viscivorus (2020)


Eén van de mooiste gedichten in de Nederlandse taal is Turdus viscivorus van Jan Hanlo. Ik moet er vaak aan denken als ik 's morgens om 5 uur onze hond uitlaat. (Volgens Jan Hanlo loopt hij om halfvijf buiten, maar in aanmerking genomen dat er in zijn dagen nog geen zomertijd bestond is dat volgens de huidige rekening halfzes.) Ja, zo'n lijster heeft natuurlijk heel de nacht in een kroeg zitten zingen, en is blij, dat hij nu in de vrije natuur kan kwelen, zonder het debiliserende gedrein van de accordeon. 

zondag 7 juni 2020

186. Het schrijvertje (2020)



Het schrijvertje is een vriendelijk baasje, dat sierlijke krulletters schrijft in de lucht. Maar... Ziet u hem bezig, loop dan snel door, probeer niet te raden welke letter hij maakt. U mag raden wat er dan met u gebeurt. Menig mens is aan zijn eind gekomen door nieuwsgierigheid. Wie blijft kijken is ten dode opgeschreven. Hij is hier vermoedelijk bezig met de letter E. Vermoedelijk.

zondag 31 mei 2020

185. De oogspin (2020)



Eén van de meer bizarre specima van de monstra diversa is de oogspin. Het web van dit dit diertje is zeer sterk en houdt decennia lang stand. De kans is groot dat het slachtoffer in die periode een kleverige dood sterft. Met een knipoog dient het monstertje nog een verlammend giftje toe, een toegift zogezegd.

zondag 24 mei 2020

184. Closetrollengevecht (2020)

Je loopt al zeventig jaar op aarde rond, maar je kunt nog steeds verbijsterd worden. Die sensatie had uw blogger twee maanden geleden toen de coronacrisis uitbrak. Want wat was het eerste wat velen deden, in plaats van kuchschermen aanbrengen, afstand houden en mondkapjes dragen? WC-rollen hamsteren! Inmiddels zitten deze hamsteraars met kolossale voorraden wc-papier, waarmee ze niets anders kunnen dan elkaar bekogelen, de ratten, oh nee, sorry, hamsters! Nu ja, sneeuwen doet het tegenwoordig niet meer, dus als vervanging voor een sneeuwballengevecht is het niet onaardig. Tip: maak de rollen nat, bewaar ze in het vriesvak en haal ze vlak voor het gevecht tevoorschijn. Voor een beetje wintersfeer.

zondag 17 mei 2020

183. De Grafietlikker (2020)

De grafietlikker, verwant met de pennenlikker, is een zuiver specimen van de monstra diversa. Het zal elke tekenaar wel eens overkomen: een vers potlood, goed geslepen, is de volgende morgen stomp en futloos. De tekenaar grijpt al snel naar een nieuw potlood, of eventueel een tekenstift. Maar hij ziet niet het vette gedrocht dat zich verschuilt achter een plint of een stapel tekenmappen. Kijk, die ongewenste gast heeft zich de afgelopen nacht tegoed gedaan aan het nu waardeloze tekenhoutje. Het vlakgom ligt erbij, als een stille getuige.

zondag 10 mei 2020

182. De poëet (2020)

Een beetje poëet schrijft z'n verzen bij het licht dat kaarslicht heet. Waarom? Omdat kaarslicht inspireert. De sonnetten vloeien vlotjes uit de penneveer, de jamben en andere versvoeten huppelen vanzelf het papier op. Maar er zit ook een schaduwkant aan. De dichter brandt sneller op, die muts van vurige inspiratie maakt hem zelf tot een kaarsje. Langzaam komt het duister opzetten. Droefenis beklemt zijn ziel.


zaterdag 2 mei 2020

181. De maanroof 3 (2020)

Vervolg. Intussen is de zoon van de koopman onderweg naar de plaats waar hij de gestolen maan wil terugzetten in het heelal. Nou ja, zetten... Het is meer een kwestie van teruggooien, zoals je met een gevangen vis doet. Op de plek waar zij hoort te staan zit nu een treurig donker gat. Uiteraard komt hij onderweg obstakels tegen. De bomen bijvoorbeeld willen hun kameraad terug die zo vrolijk in hun takken speelde.

woensdag 29 april 2020

180. Cochlea bifrons (2020)

Soms (dikwijls!) leven wij gespleten, in twee werelden. Verwant aan de sterren, maar omlaaggetrokken door de zwaartekracht. Al eerder heb ik een blogje gewijd aan dit fenomeen, zie 17 juni 2017. Voor het kruipende dier dat hier wordt afgebeeld is dit maar al te herkenbaar. Ach!

Cochlea bifrons
Zwei Seelen, ach! in meiner Brust!
Dat ik nu juist een slak sein moest!
Mijn gang is traag, mijn denken snel,
ik lust geen sla — of toch juist wel?

donderdag 23 april 2020

179. Het elixer (2020)

In deze tijden van pandemie en virussen houdt de zoektocht naar een elixer of geneesmiddel de mensheid nogal bezig. Ook voor corona zal het gevonden worden. En toch, en toch... Er blijft een open plek in het medicijnkastje. Want eens worden wij allen meegevoerd door Magere Hein, alle kuchschermen en pilletjes ten spijt.

donderdag 16 april 2020

178. De maanroof 2 (2020)

Vervolg. Ja, soms zat het hele gezin in het donker: vader, moeder en zoon. Vader vond, dat ze het ding maar moesten verkopen! Als een grote hollandse kaas, zei moeder. Maar de zoon was slimmer dan die twee. Hij vermoedde, waar die lamp thuishoorde, en wilde hem terugbrengen. Veel brengt het ding trouwens niet op, zei hij. Hij ging de volgende morgen op weg, met de lamp in een kruiwagen.

donderdag 9 april 2020

177. De maanroof (2020)

Al eerder schreef ik over een supermaan, zie mijn post van 24 februari 2019. Het is ook een wonderlijk fenomeen. Net als bij een zonsverduistering heb je ineens weer het gevoel dat je in een heelal woont, iets waar je doorgaans niet aan denkt. Anyway, over de maan doen ontelbare verhalen de ronde. Bijvoorbeeld, de maanroof, oorspronkelijk een fabel uit Orange Pekoe. Een rover stal eens de supermaan van de hemel en bood haar te koop aan op de markt van Koe. Zo belandde ze in het huis van een rijke koopman, waar ze werd gebruikt als lamp. Maar wel een lamp met vreemde kuren, want ze werd zwakker, dan weer sterker, dan weer zwakker. Zonderling. Soms zat het hele gezin in het donker. Wordt vervolgd. 

woensdag 1 april 2020

176. De rode K (2020)

Het zat er al aan te komen, maar heden, per 1 april, is het zover: kankerlijders moeten een label dragen met een rode K, en wel om onderscheid te maken tussen hen en  de overige zieken, met name corona-patiënten. De laatsten krijgen voorrang bij het verkrijgen van een IC-plaats, oftewel intensivecare-bed. Kankerlijders met uitzaaiïngen krijgen sowieso geen IC-plaats. Die kunnen, zeg maar gerust, kreperen. De toewijzing van IC-plaatsen wordt overigens geregeld door de Nederlandse krijgsmacht, die vermomd in witte jas, deel uitmaakt van het ziekenhuispersoneel.
Is dit een 1 aprilmop? Alleen die rode K, de rest is de voor kankerlijders bittere waarheid. En de moraal van dit verhaal? Al ben je pascifist, je kunt nog altijd gedood worden door een soldaat. Ach, maar dat wisten we toch al lang?

maandag 30 maart 2020

175. De handdruk (2020)

De grootste pauper had in het verleden nog altijd iets om weg te geven: zijn handdruk. Maar zal dat zo blijven? Door het Corona-virus staat dat gebaar nu op losse schroeven. Mij best. Hoeft van mij na het verdwijnen van de griep niet meer terug te komen. Hopelijk wordt het net zo iets als de handkus, iets raars van geëxalteerde types. En ja, dat gedoe met de handjes is natuurlijk niet erg hygiënisch, laten we welwezen.

zondag 22 maart 2020

174. Een stukje fruit (2020)

In deze tijden van ziekte en narigheid kan een stukje fruit geen kwaad. Maar kijk 'ns aan. Daar zit toch een vreemd wezentje in het geurig ooft. Ach, wat lacht dat microcefaaltje ons vriendelijk toe! Voorzichtig afplukken maar en de vrijheid schenken. Kom je later nog wel 's tegen in huis. Bijvoorbeeld 's nachts op de trap. Je hoort het ritselend lachen, het is kat en hond te vlug af!

zondag 15 maart 2020

173. Letter Dd (2018)

De vierde letter van Haileys alphabet is op de post gegaan naar Ierland (gekleurde versie). De tekst op de achterzijde luidt:
Hello Hailey, do you like donuts? I think you do. And dogs like them too. Look at that drips that fall in the grass. Well, I think, that donut will not become very old.
Greetings, opi