zondag 26 februari 2023

350. Dik

Je moet tegenwoordig op je woorden passen. Als kinderboekenschrijver helemaal. Ik refereer natuurlijk aan het censureren van de boeken van Roald Dahl. Het moet niet zo zijn, dat kinderen gefrustreerd raken in hun uiterlijk, wanneer een andere woordkeus dat kan voorkomen. Maar wat geschreven staat, is heilig. Dat ook. Enne... Die genderneutrale Old Shatterhand gaat voorlopig nog niet lukken.

dinsdag 14 februari 2023

349. Valentijnsdag

Ik stel voor om deze bête dag te vervangen door Piet Paaltjensdag. Je moet namelijk wel een ongelooflijke kwezel zijn om de debiliserende prietpraat van Valentijnsdag voor zoete koek te slikken. Piet Paaltjens, geboren op 14 februari, was een dichter uit de 19e eeuw, met, let's say, een ontnuchterende visie op de liefde. Eén van zijn beroemde verzen is De Zelfmoordenaar. Van harte aanbevolen!
Een levenslustig paartje begeeft zich naar het bos teneinde enige brokjes liefde te consumeren. Goed, dat hebben we allemaal wel eens gedaan, nietwaar? Maar onder een knusse eikenboom kreeg het paartje de schrik van zijn leven. 'In een wip was de lust om te vrijen gebluscht!'

zondag 12 februari 2023

348. Tile design of the empire

Het kanon van Koe stelt een wezen voor uit de legenden van Orange Pekoe. Want is het niet de eenhoornige stier Rhabouw, die de goudaders ontdekte in de mijnen van Desolatia? Dankzij hem beschikt O.P. over de grootste goudvoorraden ter wereld. Hij ging bij elke ader op zijn rug liggen rollen; toepasselijk dus hier de vergulde rugschubben. De kogel die om de dag uit Pe wordt afgeschoten, wordt om de dag door Rhabouw weer teruggeknald. De ceremonie bestaat al zo'n 500 jaar.
De tegel meet 20 x 20 cm.

zaterdag 11 februari 2023

347. Tile design of the empire

De twee hoofdsteden van Orange Pekoe, de steden Pe en Koe, liggen zo'n 15 mijl van elkaar verwijderd. Zij beschieten elkaar om de dag met een kanonskogel. Ach, slechts ceremonieel natuurlijk! De ene dag schiet Koe een kogel naar Pe, de andere dag vuurt Pe diezelfde kogel terug naar Koe. Het kanon van Koe stelt een vis voor met een vergulde rugvin. Het gevaarte is ingegraven in een heuvel. Zie voor het kanon van Pe het volgende monster.
De tegel meet 19 x 19 cm.

zondag 5 februari 2023

346. Tile design of the empire

Klop, klop! Klop, klop! Al dagen had hij een benig klopgeluid gehoord achter één van de tegels van de wand. Maar achter welke? Er waren er duizenden in dit deel van het paleis. Maar zie! Eén van de tegels brak open en in het ontstane gat werd een hoofd zichtbaar. Dat hoofd nu behoorde toe aan de aanspreker Slamath. 'Ik zeg u de dood aan van Sterbmann Gamal!', sprak hij, nogal officieel. Maar Gamal zat toen al ontzield in zijn stoel. Hij was zojuist gestorven.
Het beroep van aanspreker was ooit ook in onze contreien heel bekend. De aanspreker kondigde het overlijden aan van een kennis of familielid.