zondag 30 oktober 2022

330. Museumkost

Dick Bruna, de hier geportretteerde kunstenaar, beschouwen velen als één van de grootste ontwerpers van de 20 eeuw. Terecht. Zijn werk is het waard door een museum te worden opgediend. Het oog eet museumkost van de smakelijke soort. Dat valt helaas niet te zeggen van de bagger waarop de sneue klimaatfanaten ons tracteren. Dus bij deze: een dringend verzoek om beschaafder actie te voeren. Leg bijvoorbeeld, wanneer je je echt niet beheersen kunt, een winterwortel neer bij een tekening van Nijntje. Zodra je met smurrie gaat werken -- smeer het in je haar. Misschien daarna even uitspoelen? Zie maar.
Tijdens een korte ontmoeting in zijn atelier heb ik Dick Bruna eens gevraagd, of het aldoor tekenen van Nijntje niet ging vervelen. "Nee hoor, het is nu eenmaal mijn wereldje", zei hij. Een perfect antwoord: glashelder, beknopt. Zoals zijn tekeningen zelf zijn.
Overigens was in het werkvertrek van Dick Bruna geen computer aanwezig. Een goede ontwerper hoeft niet weg te kruipen achter een monitor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten