zondag 22 april 2018

Die Verwandlung (2018)

In mijn vorige blogje had ik het over het verlangen een krokodil te worden. Het thema van de gedaanteverwisseling fascineert en beangstigt de mens. Van Homerus  tot Kafka heeft het grote schrijvers geboeid. Een bijzondere soort gedaanteverwisseling resulteert uit een ziekte, zoals bijvoorbeeld in de roman Het glinsterend pantser van Vestdijk. 
Bovenstaande illustratie werd door mij gemaakt bij het verhaal Die Verwandlung (De gedaanteverwissling) van Franz Kafka. De hoofdpersoon in dat verhaal ontwaakt nadat hij veranderd is in een 'ungeheueren Ungeziefer', een 'monsterachtig ongedierte'. Kafka is moeilijk te illustreren, vooral omdat het niet duidelijk is of hij ernstig is of de draak steekt met zijn personages. (Zie voor een eerdere illustratie van Kafka mijn post van 6 juli 2017.)
Naschrift 6 mei 2018. Wat betreft de metamorfose door een ziekte: ik had laatst enige moeite op Schiphol aangezien ik niet echt meer lijk op de redelijk recente foto in mijn ID-bewijs. Pas na mijn opmerking 'Ik heb kanker, man' werd ik doorgelaten. 'Sorry', zei de douanier. Kijk, dat vind ik nou een sympatico!

maandag 16 april 2018

Crocoman (2018)

Als jochie van 5 hoopte ik vurig te veranderen in een krokodil. Ik rende dikwijls mijn slaapkamertje in en wierp me met grote snelheid grommend op mijn bedje. Dat geeft namelijk een zeer sterk croco-gevoel, probeert u het maar! Daarna liep ik naar de spiegel en zag inderdaad iets croco-achtigs aan mijn uiterlijk. Soms bad ik god mij te veranderen. Maar die doet zelden wat ik wil, en dus werd ik geen krokodil. 
Tegenwoordig vind ik, als ik voor de spiegel sta, dat ik toch iets krokodillerigs begin te krijgen. Maar dat komt niet door god. Dat komt eerder door de chemo's en de k. Da's mooi meegenomen, nietwaar?


zondag 15 april 2018

Rustende aardkobold (2018)

Wie ooit aan een galg gehangen heeft, weet uit eigen ervaring hoe rustgevend zoiets is. Dit vredige tafereeltje nu toont ons een rustende aardkobold. Deze soort gnomen slaapt utsluitend met het hoofd gericht naar de aarde. Dus komen ze langs een vrije galg, dan steken ze één of twee beentjes in de strop, maskertje op, en knappen een uiltje. Zzzzz! 
Enige gelijkenis met The Hanged Man van het Tarotspel is zeker aanwezig, dat hebt u juist opgemerkt.


zondag 8 april 2018

Zijn laatste uur (2018)

De Tijd is een raadselachtig fenomeen en een van de meest interessante thema's in de kunst (denk aan de horloges van Dali of aan de romancyclus A la recherche du temps perdu van Proust). De tweelingbroer van de Tijd is de Dood. De wijzers van de klok zijn de pijlen waarmee wij eens geveld worden: dan slaat ons laatste uur. Een lege wijzerplaat blijft voor ons over.
Deze tekening is deel van serie postkaarten op A6-formaat. Ik ga 'm gezellig opsturen naar een jarige, of bij wijze van innige deelneming.

zondag 1 april 2018

De zandloper (2018)

Door de miljoenen jaren die het zand nodig heeft gehad om te ontstaan, heeft het een bijzondere relatie gekregen met de Tijd. Alsof elke seconde van die duizenden millennia geresulteerd heeft in een korrel. Maar ach wat is Tijd? Tijd, zegt de 18e eeuwse filosoof Kant, zit tussen de oren. En daar houd ik het bij.