zondag 31 december 2017

Het oude jaar (2017)

Het oude jaar is moe en neemt afscheid. Het nieuwe jaar laat nog een paar uurtjes op zich wachten. Maar over zijn uiterlijk hoeven we niet onzeker te zijn. In plaats van een kop in de rug, zal het wel een staart hebben. Het loopt natuurlijk minder gebogen en kijkt nog monter de wereld in.


woensdag 20 december 2017

Ontwerp voor een homunculus (2017)

Wie een homunculus ontwerpt bevindt zich in de traditie van de golem van rabbi Löw. Die van hem was geschikt om eenvoudige karweitjes te verrichten. Als ik zijn meesterwerk kon evenaren, zou ik die van mij willen voorzien van verstandelijk inzicht, licht en warmte, poëzie en een stevig snufje Salvador Dali.


zondag 17 december 2017

Edward Lear 069 (2017)

Een illustratie bij een versje van de Engelse dichter en beeldend kunstenaar Edward Lear (zie ook mijn blogje van 3 november van dit jaar).

There was an Old Man of Coblenz,
The length of whose legs was immense;
He went with one prance
From Turkey to France,
That surprising Old Man of Coblenz.

zondag 10 december 2017

De afdaling (2017)

December, dat voelt aan als een afdaling in een donkere put, het is het graf van het jaar. Op 1 januari volgt de wederopstanding, compleet met goede voornemens voor een nieuw leven. Maar wie, zoals dit monstrum, zijn eigen licht en schelp meedraagt heeft niet veel te vrezen. Zo'n monstrum doet ook niet aan goede voornemens.  Daarvoor is zijn geest te sterk.

zondag 3 december 2017

De weegschaal (2017)

Als kind al hield ik van de freak. Ik koos altijd zijn partij. De afkeurende woorden die mijn ouders aan dergelijke lieden wijdden, waren voor mij een extra stimulans om deze devianten te waarderen. Ze waren gewogen en vervolgens te licht bevonden voor het burgerdom. Misschien teken ik daarom zo graag mijn 'monstra'. Tja, enige eeuwen geleden eindigden devianten zelfs na weging op de brandstapel, in naam van het zogenaamd barmhartige geloof der christenen.


dinsdag 28 november 2017

CHEERS! (2017)

Hi Hailey, congratulations with your second birthday! Greetings, grandpa.
Vandaag wordt mijn kleindochter in Ierland een jaartje ouder. Bij zo'n jaartje hoort een kaartje! Ze moet altijd vreselijk lachen, als je 'Cheeeeese' zegt. Nu zeg ik met dezelfde big smile CHEERS!


vrijdag 17 november 2017

De Luisterlijster (2017)

Het spannende van tekenen is, dat je een oor tekent, en plotseling zit er een vogel aan vast. Die ontstaat vanzelf bij jouw gekrabbel. Er bestaat kennelijk niet alleen een 'écriture automatique' maar ook een 'dessin automatique'. In elk geval, de verbaasde tekenaar verwelkomt het diertje en geeft het een plekje op het papier.


zaterdag 11 november 2017

Jj — Jackal, Jojo, Jongen, Juggler, Juweel (2017)

Hi Hailey,
Look at that juggler! Isn't he an artist? Or do you think he's a jackal? I think, he is a jackal too. And I see, there are some Dutch words in the picture, such as, jongen, jojo and juweel. Greetings, grandpa knarF!

vrijdag 10 november 2017

De glazen stolp (2017)

Elke tekening is eigenlijk een glazen stolp, waarin iets bijzonders zit opgesloten. In dit geval een wezen, een draakje of kobold, waarvan de huid een structuur bezit die overeenkomt met het schrift op het etiket. Voor wie dat schrift kent, laat dit wezen zich lezen als een boodschap.


vrijdag 3 november 2017

Edward Lear 011 (2017)

There was an Old Man with a flute,
A sarpint ran into his boot;
But he played day and night,
Till the sarpint took flight,
And avoided that man with a flute.

Illustratie bij een versje van Edward Lear. Wie was Edward Lear? Ik citeer de Engelstalige Wikipedia: Edward Lear (12 or 13 May 1812 – 29 January 1888) was an English artist, illustrator, musician, author and poet, and is known now mostly for his literary nonsense in poetry and prose and especially his limericks, a form he popularised. His principal areas of work as an artist were threefold: as a draughtsman employed to illustrate birds and animals; making coloured drawings during his journeys, which he reworked later, sometimes as plates for his travel books; as a (minor) illustrator of Alfred Tennyson's poems. As an author, he is known principally for his popular nonsense collections of poems, songs, short stories, botanical drawings, recipes, and alphabets. He also composed and published twelve musical settings of Tennyson's poetry.
Het illustreren van EL is een zeer aangename bezigheid. Ten eerste zijn zijn versjes zeer visueel, ten tweede een tikje absurdistisch. EL is degene die zijn eigen werk het best geïllustreerd heeft, maar in mijn illustraties wijk ik bewust af van zijn versie. De letters-spellende slang komt bijvoorbeeld in zijn versie niet voor.

zondag 29 oktober 2017

De achterkant van de pendule (2017)

Deze dag staat natuurlijk in het teken van de Tijd. Afgelopen nacht gaf Hij ieder een uur langer te leven. Maar Hij geeft en neemt. Zijn keerzijde is immers de dood. Vroeg of laat is het jouw tijd. Bekijk de achterzijde van je klok eens. Heb je je ooit afgevraagd hoe die eruitziet?


zaterdag 21 oktober 2017

De lichtbek of oculosaurus (2016)

Ook dit fabeldier is min of meer uit de taal tevoorschijn gekomen. Het bestaande woord 'lichtbak' genereert het woord 'lichtbek'. Een nieuw wezen is geboren: de lichtbek of oculosaurus die het opgevangen licht omzet in adem.


zondag 15 oktober 2017

De koplamp (2016/2017)

Zoals gezegd in mijn blog van 9 september, de taal verbergt veel mooie beelden; het woord koplamp bijvoorbeeld. Op dat thema heb ik wat tekeningen gemaakt, al dan niet met een monstrum in de afgrond. Overigens betekent het Latijnse woord 'monstrum' ook gewoon bezienswaardigheid.




zondag 8 oktober 2017

De opwekking (2017)

Licht genereert leven. Paradoxaal genoeg, creëer je licht door duisternis. Zo bezien is het potlood eigenlijk een toverstafje (maar dat weten tekenaars al lang). Deze kleine aardkobold, deze kleine 'golem' dankt zijn bestaan dus aan wat klei en veel grafiet.


zondag 1 oktober 2017

Ein Männlein steht im Walde (2017)


1.
Ein Männlein steht im Walde ganz still und stumm.
Es hat von lauter Purpur ein Mäntlein um.
Sagt, wer mag das Männlein sein,
das da steht im Wald allein
mit dem purpurroten Mäntelein?

2.
Das Männlein steht im Walde auf einem Bein
und hat auf seinem Haupte schwarz' Käpplein klein.
Sagt, wer mag das Männlein sein,
das da steht im Wald allein
mit dem kleinen schwarzen Käppelein?

Gesprochen:
Das Männlein dort auf einem Bein
mit seinem roten Mäntelein
und seinem schwarzen Käppelein
Kann nur die Hagebutte sein.

Dit mooie kinderversje werd geschreven door de Duitse dichter Hoffmann von Fallersleben in 1843. In de film Hannibal Rising (2007) verandert het in een onheilspellend liedje. Mede om die reden vond ik het ventje een tekening waard.

dinsdag 26 september 2017

Mierzoet is hun liefde (2017)

Je bent een aardkobold. Je bent jong & je wilt wat. Maar voor wat hoort wat. Is een vette mier geen delicatesse? Nou dan! Je wijffie zal blij zijn met zo'n houtskool-zwart presentje! En dan... mierzoet smaakt de liefde!


donderdag 14 september 2017

Bb — Banaan, Bladzij, Boek, Bril, Bureau (2017)

Letterkaart uit Haileys tweetalige alfabet. De tekst op de achterzijde luidt: Waarom zijn de bananen krom? Ze lezen graag, daarom buigen ze voorover! Maar zie je op het plaatje nog andere Nederlandse woorden die met een B beginnen, Hailey? Groetjes van opa!


zaterdag 9 september 2017

De kleinste hoofdstad ter wereld (2017)

 
In de taal zitten veel mooie tekeningen verborgen. Door bekende woorden net iets anders te interpreteren kom je ze op het spoor: dus Hoofdstad, Maanzaad (zie de tekening van 25 juni 2017), of bijvoorbeeld Kamerplant: een plant waaran geen bloemen hangen, maar kleine kamertjes. Zo'n plant verandert in een poppenhuis! Laat je fantasie werken, en de wereld wordt nieuw en boeiend!
De afgebeelde tekening is met de hand ingekleurd.


woensdag 6 september 2017

Het elixer (2017)

Stel, je kunt een vogel worden (een buizerd, een raaf) door het slikken van een eetlepel elixer. En stel, dat je dat gedaan hebt. Zul je dan niet eerst een beklemming voelen, wanneer het blijkt te werken? Nu is je menselijk bestaan voorgoed voorbij, je bent vogelvrij! Maar zou dan niet ook, vervolgens, een geluksgevoel zich van je meester maken? Je kunt de aarde verlaten wanner je wilt! Die twee momenten, de beklemming en het geluksgevoel, zie je in deze tekening verbeeld.


vrijdag 1 september 2017

Duivel en peer (2017)

De kunst heeft evenveel te danken aan de duivel als aan God. Denk maar aan de fascinerende doeken van Jeroen Bosch of de grandioze poëzie van Dante en John Milton. En in één opzicht komen de duivel en God ook met elkaar overeen: hun technische ontwikkeling heeft ongeveer het niveau van het boek Genesis. Je kunt je dus voorstellen dat een gloeilamp in hun ogen een godswonder is.

vrijdag 25 augustus 2017

Cc — Cat, Cello, Clock, Coin, Crown (2017)

Letter C uit Haileys alfabet. Tekst op achterzijde: Hello Hailey, look at that cat, saying 'cheese', playing caterwaul on his cello!  Do you like his music? Well, I don't know! But do you see other words in this picture, beginning with the letter C? Greetings, grandpa knarF!

vrijdag 18 augustus 2017

Lezende vuurkobold (2017)

Het laatste nieuws — daar word je meestal niet vrolijk van. Dat is bij de vuurkobolden al net zo als bij ons. Maar anders dan wij kunnen zij zichzelf een beetje bijlichten. Lichtpuntjes in de duisternis...

zaterdag 12 augustus 2017

Dansende luchtkobold (2017)

Hun zeer grote lichtvoetigheid stelt de luchtkobolden in staat te dansen op een scheermes. Zij doen dit bij voorkeur in het maanlicht.
Eens, toen ook ik nog een zekere lichtvoetigheid bezat, haalde ik dagelijks een Gillettemes over mijn wangen, kin en bovenlip. Nu bezit ik door de medicijnen tegen kanker bijna geen baardgroei meer. Niet zonder enige nostalgie beeld ik een scheermes af...


maandag 7 augustus 2017

Mm — Mask, Me, Mirror, Mushroom (2016)

Haileys alphabet, letter M Wow! Is this me? Yes, it's you, behind your mask! Look in the mirror, Hailey! And check that mushroom over there! Greetings, grandpa


dinsdag 1 augustus 2017

Stervende aardkobold (2017)

De meeste kobolden hebben een sterk gevoel voor theater. Zelfs aan het open graf spelen zij schaamteloos toneel, en ook al is er geen publiek. Oortjes dicht, want deze aardman braakt zijn laatste galmen uit, terwijl hij zichzelf — als een echte schorpioen — doorsteekt.


woensdag 26 juli 2017

Kk — Kabouter, Kurk, Kurkentrekker (2016)

Haileys alfabet, letter K. Hallo Hailey, deze kabouter woont in een fles. De kurk zit er stevig op. Kijk, daar ligt een kurkentrekker! Maar heeft dat kereltje daar nou iets aan? Groetjes van opa!

donderdag 20 juli 2017

De droom van de ornitholoog 2 (2017)

Zo'n wetenschapper heeft soms vreemde dromen. Maar misschien probeerde hij gewoon nou 's niet over vogels te dromen. Helemaal gelukt is dat niet. Jammer?


woensdag 12 juli 2017

De oude mijn (2017)

Sinds ik op mijn 12e jaar Jules Vernes Naar het middelpunt der aarde heb gelezen, word ik geboeid door het onderaardse. Ook het besef van eigen sterfelijkheid richt je fantasie omlaag, naar dat wat ligt verborgen onder het aardoppervlak. Wat leeft er in dat ondergrondse rijk, waarvan je eenmaal deel zult zijn? Een oude, buiten werk gestelde mijn lijkt een verslindende moloch. Of is dat maar een beeld dat in het onderbewustzijn is ontstaan?


donderdag 6 juli 2017

Der Kübelreiter (2017)

Een illustratie bij een verhaal van Kafka beschouw ik als een hommage aan deze grote schrijver. Nooit heeft een tekst zo'n indruk op mij gemaakt als zijn novelle Die Verwandlung. Het verhaal Der Kübelreiter (De ruiter op de kolenkit), dat hier verbeeld is, is honderd jaar geleden geschreven, maar wat mij betreft nog maar een dag oud. Prachtig!

zondag 2 juli 2017

De aantasting (2017)

Wellicht roept dit wezen enig medelijden bij u op. Dat een fantasiewezen met een niet reële kwaal een echte emotie zoals medelijden kan oproepen is raadselachtig. Mijn dochter Didi, alias Tasia Wraithwaever (onder die naam kunt u haar prachtige portretten bewonderen op Instagram), plaatste een plantje op mijn tablet dat gaat zieltogen als het te weinig water krijgt. Uit medelijden geef ik het telkens een flinke shot (digitaal) H2O. Het wezentje bestaat niet, maar mijn emotie is echt.
Fantasiewezens die echte emoties oproepen: raadselachtig! Maar ook gevaarlijk. Denk aan goden die soms aan waanzin grenzende hartstochten oproepen zoals berouw, schuldbesef, strijdlust...


zondag 25 juni 2017

Bloeiend maanzaad (2017)

Volle maan, het maanzaad bloeit. Een luchtkobold maakt een wandeling op aarde. Soms blijft hij even staan om met zijn tong een nachtinsect te plukken. Het leven is mooi!

zaterdag 17 juni 2017

Zwei Seelen wohnen, ach! in meiner Brust (2017)

Het afgebeelde wezen is ongetwijfeld een tweeling, geheel in lijn met de astrologie van juni. Tegelijk is dit wezen ieder mens, aangezien wij allen twee kanten hebben, twee zielen bezitten. Het citaat "Zwei Seelen wohnen, ach! in meiner Brust" is uit Goethes Faust, afkomstig van dezelfde auteur dus die een beroemd gedicht maakte over een ginkgoblad:

Dieses Baums Blatt, der von Osten 
Meinem Garten anvertraut,
Gibt geheimen Sinn zu kosten,
Wie's den Wissenden erbaut.
Ist es ein lebendig Wesen,
Das sich in sich selbst getrennt?
Sind es zwei, die sich erlesen,
Dasz man sie als Eines kennt?

Solche Frage zu erwidern,
Fand ich wohl den rechten Sinn:
Fühlst du nicht an meinen Liedern,
Dasz ich Eins und doppelt bin?

donderdag 8 juni 2017

Het weerzien (2017)

Dit is een tekening uit de serie 'Het leven der Kobolden'. De serie is ontstaan uit bewondering voor de tekenkunst van Rien Poortvliet, met name zijn serie over de kabouter. Helaas is zijn werk nogal burgerlijk van inhoud, te biedermeier, te schattig. Poortvliet is een zeer vaardig tekenaar, maar beslist geen kunstenaar. Geef mij maar Marten Toonder, wiens kleine volkje een geheel eigen karakter bezit.
Het idee van deze tekening is gebaseerd op de gedachte dat alles wat op papier komt al bestond voordat het getekend werd, en slechts verhuist van deze zijde naar gene zijde.

dinsdag 6 juni 2017

De droom van de ornitholoog 1 (2017)

Soms ben je over een titel net zo tevreden als over de tekening zelf (alhoewel, echt tevreden over eigen producten ben je nooit). In dit geval aarzelde ik tussen bovenstaande titel en 'Baca Capitalis', oftewel 'Hoofdbes'. De gekozen titel heeft als voordeel ook, dat je hem aan meerdere tekeningen kunt geven...


donderdag 1 juni 2017

de Scheurmaker (2016)

Dit voorbeeld uit Monstra diversa is gemodelleerd naar Repelsteeltje, het sprookje van Grimm (nummer 55), maar uitgebreid met het idee, dat het wezentje niet alleen zichzelf verscheurt, maar ook de grond waarop het staat, en uiteindelijk zijn hele Umwelt. Dat laatste idee hoop ik nog eens wat duidelijker te verbeelden. 


donderdag 25 mei 2017

de Tripodo (2016)

Ïn een klein schetsboek, duodecimo-formaat (ongeveer de grootte van een smartphone), teken ik de Monstra diversa. Dit is nummer zes van de serie. Ofschoon ik graag met potlood teken, is voor kleinere vlakken de pen het meest geschikte instrument.

vrijdag 19 mei 2017

Hh — Hoed, Heren, Heuvels, Herfst (2016)

Op de eerste verjaardag van mijn kleindochter in Ierland zond ik haar deze kaart met bijpassende envelop: Hoed, Heren, Heuvels, Herfst. Het alfabet is tweetalig, in het Engels en in het Nederlands. Elke letter is getekend op briefkaartformaat (10 x 15 cm.).


dinsdag 16 mei 2017

De Serenade 1 (2017)

Het gehoor geniet. Maar waar zijn de muzikanten? Ach, misschien klinkt gedroomde muziek wel het allermooiste...

maandag 15 mei 2017

Gargantua en Pantagruel (2017)


Mij fascineert de overgang tussen het organische en anorganische, de metamorfose van het levenloze naar het levende of vice versa. Ik ben een groot bewonderaar van de Romeinse dichter Ovidius, die een compleet dichtwerk van duizenden verzen aan dergelijke thema's heeft gewijd.
De titel is ontleend aan de twee reuzen uit het werk van Rabelais. 

zondag 14 mei 2017

Voorstudie voor de letter O uit Haileys alfabet (2016)

Het is ongeveer een jaar geleden, dat ik hoorde dat ik uitgezaaide prostaatkanker heb. Niettemin is het afgelopen jaar één van de meest gelukkige jaren geweest van mijn leven. Heb veel getekend, met pen en potlood zoals vroeger in mijn academie-tijd. Eén van mijn projecten was/is het alfabet voor Hailey, mijn achttien maanden oude kleindochter  in Ierland. Er zijn inmiddels dertien letters gereed, afwisselend met Engelse en Nederlandse tekst.