zondag 29 januari 2023

345. Tile design of the empire

Uiteraard vormen de beroepen van Orange Pekoe een even uitgebreide als karakteristieke groep van bezigheden die geschikt is als illustratiemateriaal voor de tegelkunst. Neem nu het beroep van kogelruiter. Deze ruiter genereert weddenschappen door zich weg te laten schieten op een kogel. Men zet in op afstand, of positie en door verschillende kleuren worden de ruiters geïdentificeerd. Er gaan klauwen met geld om in deze gokwereld. Het formaat van de tegel is 16 x 16 cm.

zaterdag 21 januari 2023

344. Tile design of the empire

Eindelijk! Eindelijk is de 12-delige monografie verschenen over de tegelontwerpen van Orange Pekoe. Dit kapitale werk, getiteld 'Tile design of the empire', bevat ruim 4000 pagina's met illustraties, het ene design nog fraaier dan het andere. We zullen de komende monsters een paar grepen doen. Materiaal genoeg! Alleen al het keizerlijk paleis bevat 5000 verschillende tegels!
Bovenstaande tegel is er één uit een serie van de beroepen. Natuurlijk, hier wordt het beroep van schrijfpedagoog getoond. In het keizerrijk een respectabele broodwinning, maar in onze wereld al lang afgeschaft. Met als triest gevolg de noodzaak van een 'Dag van het handschrift' op 23 januari. Ach, men zit er niet mee. 'We hebben immers QWERTY?'
Het formaat van de tegel is 17 x 17 cm.

zaterdag 14 januari 2023

343. Ezelsoren en erger

De Romeinse dichter Ovidius vertelt in het elfde boek van zijn Metamorfoses het verhaal van koning Midas. Net als eeuwen later Pinokkio, werd Midas gestraft met een paar fraaie ezelsoren. Als beloning mocht hij ook eens alles wat hij aanraakte in goud veranderen, tot en met zijn voedsel toe. U begrijpt, dat dat niet comfortabel is, en Midas smeekte de goden om deze 'gave' weer zo snel mogelijk kwijt te raken. Volgens Ovidius was het eerste wat hij in goud veranderde een eikenblad dat hij van een tak rukte.

zondag 8 januari 2023

342. Een stukje notenhout

Een 'stukje notenhout', dat is de vertaling van 'pinocchio'. In mijn vorige monstertje over goede voornemens had ik het over Pinokkio en zijn geweten Japie Krekel. Het verhaal is in grote trekken wel bekend, vooral ook door het meesterwerk van Disney. (Maar toch, bij Disney had ik als kind niet het idee, dat Japie een krekel was.) Anyway, ook bij Disney streeft Pinokkio ernaar, een echte jongen te worden. En wat betreft goede voornemens: ik heb mij voorgenomen om dit jaar een nieuwe versie van dit prachtige kinderboek te tekenen.

dinsdag 3 januari 2023

341. Voornemens

En lezer? Nog goede voornemens gemaakt? Vast wel, denk ik. Maar dan is er ook een Japie Krekel nodig om te controleren, of het allemaal wel lukt met die vrome intenties. Zoals u weet, was Japie Krekel het geweten van Pinokkio, de houten pop uit het boek van Carlo Collodi. Japie deed zijn uiterste best om Pinokkio op het rechte pad te houden. Dat lukte uiteindelijk en Pinokkio kon daardoor een echte jongen worden, van vlees en bloed. En net zo worden wij misschien wel echte mensen, als wij ons beschaafd gedragen.