vrijdag 30 december 2022

340. Voornaamdelers

Van François Villon (zie monstra 338) zijn diverse afbeeldingen bekend. Hij is o.a. afgebeeld door zijn voornaamgenoot Frans Masereel, en wel in 1930. Masereel was een Belgisch kunstenaar die vooral prachtige houtsneden vervaardigde. Hierboven heb ik zijn portret geschetst. Zijn werk is nogal expressionistisch, veel vlakken en stevige lijnen. Erg mooi, beetje de sfeer van Paul van Ostaijen. Frans Masereel, ik ben er trots op, dat wij dezelfde voornaam delen!

vrijdag 23 december 2022

339. Ballade der gehangenen

Nee, deze schatjes hangen waarschijnlijk niet tussen de engeltjes in uw kerstboom. Toch nemen ze graag nog even afscheid van u en van het aardse leven in de Ballade der gehangenen van François Villon (zie vorige post): "Vous nous voiez cy attachez cinq, six..." 
Dit magnifieke gedicht wordt afgesloten, zoals elke ballade, met een oproep of envoi: "Prince Jhezus, gardez qu'Enfer n'ait de nous seigneurie." 

zondag 18 december 2022

338. Voornamenbank

Onlangs kwam de Voornamenbank in het nieuws, een onderdeel van het vermaarde Meertens-instituut. Het nieuwsfeit was, dat de archivering der voornamen nu teruggaat tot het jaar 1790. Misschien een aardige gelegenheid om eens in te gaan op enkele dragers van onze voornamen, in mijn geval Frans. 
Bovenstaande Frans leefde nogal wat jaartjes eerder dan 1790, namelijk medio 15e eeuw. Hij deed zo ongeveer alles wat god verboden heeft: landlopen, struikroven, beurzen snijden, en hing, wat god niet verboden heeft, ook wel eens ergens aan de galg. Maar. Hij was een dichter die zijn vak verstond. Ou sont les neiges d'antan?, en Je meurs de seuf auprės de la fontaine zijn twee van zijn beroemde regels. François Villon, ik ben er trots op, dat ik met jou de voornaam deel!

zaterdag 10 december 2022

337. Haileys alphabet, letters Z, z

Hi Hailey!
Wow! A zebra with zigzag striping! A zoological wonder! I have seen this zero times before!
Greetings, opi

Dit is de 25e, en tevens laatste, letter van Haileys alphabet. (Hailey is ons kleinkind in Ierland.) Alleen de letter X, x ontbreekt. Het aantal tekeningen is echter aanzienlijk groter dan 25. Ik ben bijvoorbeeld halverwege opnieuw begonnen aan een geheel Engelse versie. Daarnaast is een aantal tekeningen opnieuw gemaakt, omdat ik er niet tevreden over was. Ik houd het totaal wel op zo'n 60 tekeningen. Alle illustraties zijn gemaakt op briefkaart-formaat.
Van een aantal letters wil ik een nieuwe versie maken.

zaterdag 3 december 2022

336. Blaflezing

In verband met de auteursrechten kan zo'n blaflezing in eerste instantie niet meer zijn dan een schriftelijke inventaris van de op te nemen teksten. Wel kun je die inventaris indelen in rubrieken, dus bijvoorbeeld:
-- De trouwe hond
-- De intelligente hond
-- De angstaanjagende hond
-- De poëtische hond
-- De jagende hond
-- De wilde hond
-- De stervende hond
-- De fantastische hond
En wie ziet bij de stervende hond niet Argos, de trouwe viervoeter van Odysseus voor zich, of bij de fantastische hond de hartelap van baron Von Münchhausen? Je kunt de teksten eventueel voorzien van korte essays. Zo kom je al een heel eind.