maandag 29 augustus 2022

320. Wereldhondendag 2022

De 26e van deze maand was het Wereldhondendag. Nu is het voor mij elke dag hondendag, want zonder mijn hond kan ik niet leven, en mijn echtgenote evenmin. Mijn hond een extraatje geven was ook niet nodig. Een lekker stukkie worst is voor haar dagelijkse kost, want wat heb je nou aan een dier dat je niks kan geven? Dan maar een extra aai over jouw lieve en trouwe herderskop. Uitlaten kan ik je helaas niet meer, maar ik houd genoeg van jou om me ook een beetje een hond te voelen.

zaterdag 27 augustus 2022

319. Sprookjes van Grimm

We springen nog even met die vrolijke springer mee (zie vorige post), maar nu als kikvors. Niet zomaar een kikker, maar een betoverde. Ooit was hij een prins, nu is hij een amfibie. Zijn verhaal staat opgetekend in de sprookjes van Grimm.
Toen ik vijf was, vond ik Okkie Pepernoot een erg goed boek. Nadat ik eenmaal was begonnen in Grimms sprookjes, een dikke pil van honderden pagina's en geīllustreerd door meestertekenaar Anton Pieck, veranderde ik snel van mening. Lucifer en Speelhans, en de meesterdief, waren wel andere types dan de brave Okkie!
Ja, er ontbreekt een M. Misschien zit ie verstopt in het kroontje?

zaterdag 20 augustus 2022

318. Tithonos

Kanker is een trage sloper - soms tenminste, maar in mijn geval zeer zeker. Hij is al minstens zes jaar bezig mijn botten op te vreten. Ik ben er nog steeds, al is er niet veel meer van mij over. Achtenveertig kilo om precies te zijn. Dat is niet te zwaar voor een man van 73 jaar. (Ooit was 73 kilo ook mijn gewicht.) Ik voel me een beetje als Tithonos uit de Griekse mythologie, de man die onsterfelijk was, maar wel verouderde. De godin van de dageraad, Eos, veranderde hem barmhartig in een sprinkhaan. Mijn benen zijn niet veel dikker dan die van zo'n vrolijke springer. Maar wel een ietsje brozer.

zondag 14 augustus 2022

317. De krantstand

Wat doet deze meneer? Deze meneer maakt een krantstand! Anders dan bij de handstand wordt bij de krantstand ook de geest ondersteboven gezet. Je ziet de wereld op zijn kop! Je ziet het bestaan vanuit het perspectief van een paar bladen bedrukt papier. Het duurt soms jaren voor je daar erg in hebt. Maar als je eenmaal begrijpt, hoe het werkt met zo'n krant, doe je dat ding zo gauw mogelijk de deur uit. Sta met beide benen op de grond!

zondag 7 augustus 2022

316. Twee vissen

Met 2 vissen (en 5 broden) deed goochelaar/illusionist Jezus een kunstje: het mirakel van de wonderbare spijziging. Hij gaf, zegt men, tenminste 5000 mensen hiervan te eten. Het is typisch voor de christenen, dat het doen van wonderen vaak gerelateerd is aan begrippen als groot en veel. Voor Spinoza, de grote Joodse filosoof uit de 17e eeuw, is een wonder iets heel anders. Niet wat van het gewone afwijkt, maar het gewone zelf is een wonder: de vis die in het water zwemt, het water dat stroomt, het licht dat schittert. De god van Spinoza is geen persoonlijke god, maar een principe: het principe dat ten grondslag ligt aan het bestaan. Spinoza is een wijze oude man, die de kleuters van het christendom nog heel wat te leren heeft.