zondag 31 juli 2022

315. Hoeren!


Afgelopen week was het studentencorps weer eens in het nieuws, zoals gewoonlijk negatief. Dat gaat ze leden kosten. Maar geen nood, ik heb een tekst 'geconcipieerd' voor een wervende folder: "Wanneer je meer poen hebt dan hersens, en je wilt toch naar de universiteit, sluit je dan bij ons corps aan. Bij ons leer je de 'mos' van het studentencorps. Wat houdt dat in? Je zegt dan bijvoorbeeld niet pils, maar 'biertje'. Je zegt niet toilet maar 'wc'. Wij lezen geen boeken! Weet je wat vrouwen zijn? Hoeren! Allemaal! Als onze leider een bankbiljet omhoog steekt, brengen wij hem de geldgroet. 
Maar als je intelligent bent, blijf dan weg".

maandag 25 juli 2022

314. Sinds Edison

We blijven nog even in gelovige sferen (zie ook vorige post). Nou ja, gelovig... God mag dan almachtig zijn, hij heeft de gloeilamp toch ff niet uitgevonden. De duivels uit Zijn duistere strafkolonie zijn dan ook elke keer verbaasd, als ze zo'n wonder van vernuft te zien krijgen.

Duivel en peer
Het gloeien kende hij al wel,
dat ziet men vaker in de hel.
Maar dat het ook elektrisch kon,
dat weet hij pas sinds Edison.

De tekening is een remake van de op 1 september 2017 geplaatste illustratie. In de nieuwe versie vliegt de duivel om de gloeilamp heen. Als een boosaardige mot.

zondag 17 juli 2022

313. Zondagsrust

Het is vakantietijd en mijn woonplaats is uitgestorven. Het wordt bloedheet vandaag, graad of dertig. Iedereen naar het strand. Je vraagt je af, of er nog verdwaasden zijn die samenkomen om in een onfris ruikend kerkgebouw te luisteren naar een Sprookje uit den Bijbel. Ze zijn er! Wanneer de heilige Petrus af en toe de hemelsleutel omlaag smijt, dat stuk oud roest, is er nog altijd wel iemand om dat ding op te vangen. Mij niet gezien. Ik zou hem op norse toon vragen, of hij zijn rotzooi wilde oprapen.

zaterdag 9 juli 2022

312. Manus-maan 01

Dit is het verhaal van een maanreis. 'Ken ik al', zeg jij, 'ze gingen naar de maan en daar vonden ze niks, noppes'. Mis! Dit verhaal gaat over de reis die de maan zèlf maakt. 's Avonds, en in de winter al 's middags, als de zon de laatste wolken rood kleurt, wordt Manus Maan wakker en begint zachtjes te schijnen. Waar zal hij nu eens opgaan? Bij het gesticht? Bij het moeras? Misschien moest hij maar beginnen met meneer Vaak te helpen.

zondag 3 juli 2022

311. Franz Kafka

Drie juli is de geboortedag van de wonderlijke schrijver Franz Kafka, de schepper van een wereld die niet past op die van ons, maar toch herkenbaar is. Hij werd geboren in 1883, dus volgend jaar vieren we zijn 140e geboortedag. Beroemd werd hij vooral door zijn roman Der Prozeß. Eén van de mooiste scėnes is die, waarin Jozef K., de veroordeelde in de roman Der Prozeß, 's avonds laat op zijn kantoor een bezemkast opent en daar een mede-veoordeelde aantreft. Absurd theater avant la lettre!