woensdag 29 juni 2022

310. Ex libris

Ex libris, oftewel uit de boekencollectie van... Gebruikelijk is een Ex libris aan te laten sluiten bij het beroep of de liefhebberij van de eigenaar van de collectie. Maar je kunt natuurlijk ook een gebied of onderwerp van de boekerij als thema nemen, bijvoorbeeld het reizen, of de dood. Hopelijk doen ze in de dood niet al te vroeg de lichten uit, zodat je nog wat lezen kunt. Maar ik zou voor de zekerheid maar een doosje lucifers en een stompje kaars meenemen.

zaterdag 25 juni 2022

309. Koplopers

Wie van deze twee zal als eerste de finish bereiken? Ze kunnen iets wat ik al lang niet meer kan. Alleen in mijn dromen kan ik soms nog rennen. Ik speel een soort tikkertje, snel en wendbaar kan ik ontsnappen door schijnbewegingen en vlugheid. Ik kan me niet herinneren wanneer ik in het echt voor het laatst heb gerend. De laatste jaren is mijn conditie door kanker en hartproblemen niet meer optimaal. Sterven gaat eerder lukken dan een sprintje trekken. De gewoonste dingen doe je eens voor het laatst, en je hebt er geen erg in.

zondag 19 juni 2022

308. Manus-maan 00

Op 14 juni was er een supermaan te zien. Een mooie gelegenheid voor het ontwerp van een nieuwe en meer definitieve versie van "De reis van Manus Maan". In de nieuwe versie heeft Manus geen benen meer, immers de maan loopt niet maar zweeft. Wel heeft hij twee armen. In zijn rechterhand houdt hij een wandelstok vast, in zijn linkerhand de DR, oftewel de dienstregeling. Manus draagt nu een hoed, dat geeft cachet. Zie voorts nummer 312.


zaterdag 11 juni 2022

307. De kakslak

In vroegere tijden moesten de kunstenaars hun verven zelf maken. Ze bezaten een uitgebreide receptuur voor het kleurenspectrum. Voor geel bijvoorbeeld werd de gemalen schelp van de kakslak gebruikt. Weliswaar was het geen echte slak, meer een soort schildpad, maar zijn geel was prachtig helder en diep. Met een vijzel werd zijn huisje tot poeier gestampt. Bovenstaande illustratie is een kopie van een afbeelding uit een 18e eeuws handboek. En de herkomst van de naam kakslak? Tja...

zaterdag 4 juni 2022

306. Haileys alphabet, letter V, v

Hi Hailey, did you hear that violet violin playing Verdi? He has a huge volume because his strings are thick as vermicelli! I can't remember I heard ever such a virtuoso! His music is so vivid and has so much vitality! Vitamins for the mind!