zondag 29 mei 2022

305. De Maankloof

Tijdens het schrijven en tekenen van de Maanreis ontdekte ik dat Manus Maan ook door het land Orange Pekoe reist. Op bovenstaande illustratie passeert hij de brug over het ravijn van de reuzin Terra bij het Klooster van de Maan. De wind fluit spookachtig door de grotten en spelonken van de rotswand. Manus zou trouwens vreemd opkijken als hij vernam, dat men in dat klooster mediteerde over 'de verheven en milde glans van de Maan'. Hij vindt zijn eigen kop maar lelijk en pokdalig!

zondag 22 mei 2022

304. Haileys alphabet, letter U, u

Hi Hailey, U won't believe this! The unicorn at the picture is wearing a uniform. He uses an umbrella to protect it when it's raining. Unbelievable!

zaterdag 14 mei 2022

303. Handig!

Handig zo'n hand! Toch? Ik heb altijd graag met mijn handen gewerkt, voor mij gaat er niets boven tekenen. Daarom ben ik ook naar de academie gegaan. Want je gaat echt niet naar de kunstacademie omdat je zo graag met computertjes zit te priemelen. Die computers kwamen wat later, trouwens. De zwakkere studenten maakten ineens 'gelikte' ontwerpen. Niet dat het hen veel hielp. Ze werden alsnog geruisloos afgevoerd. Overigens kan een goede tekenaar prachtige dingen maken op een computer. Zelf ben ik pas laat met computers gaan werken. En toen hoorde ik wel eens van mijn klanten dat ze de getekende ontwerpen mooier vonden dan de digitale.
Dit is mijn linkerhand dus. Hij is niet mooi, de vingers staan krom door een of ander reuma (?). Ik kan hem bijna niet stilhouden door een tremor ten gevolge van medicijngebruik. De pincetbeweging is onmogelijk. Maar het is míjn hand, een geweldige maat.




zondag 8 mei 2022

302. Het schroefdraadmannetje

Het schroefdraadmannetje kickt op alles wat schroefdraad heeft: bouten, schroeven,  moeren. Meestal scharrelt hij tussen schroot en oud ijzer, op zoek naar passende moeren en bouten. Dwaas? Bedenk eens, dat onze wereld bijeengehouden wordt door schroeven en moeren. Schroefdraad is de draad die alles met alles verbindt. De zegswijze 'Op losse schroeven zetten' is niet uit de lucht gegrepen! Zonder dat stukje ijzer gaat de wereld ten onder.

donderdag 5 mei 2022

301. Bevrijdersdag

In plaats van een vage 'Bevrijdingsdag' zie ik liever een 'Bevrijdersdag', een dag waarop denkers herdacht worden die iets hebben betekend voor de geestelijke vrijheid van de mensheid. We beginnen meteen met Karl Marx (1818--1883), die bovendien geboren werd op 5 mei. Deze filosoof heeft een grootse poging gedaan om de mens te bevrijden van de religie en van de onrechtvaardige bezitsverhoudingen, in het bijzonder van de productiemiddelen. Bevrijdingsdag is een lachertje. Het leidt tot de vermeende vrijheid om vuurwerk te gooien naar hulpverleners in de oudejaarsnacht, om maar een voorbeeld te noemen. Een trieste zaak.