woensdag 30 december 2020

220. The colors of the beast (2020)


(c) FS 2020

Het jaar 2020 was en is natuurlijk het jaar van de Corona. In zijn magnum opus Massa & Macht schrijft Elias Canetti over de epidemie: 'De vijand is geheim, hij is nergens te zien; hem kan men niet treffen. Men kan er slechts op wachten door hem te worden getroffen. De strijd wordt alleen van de kant van de tegenstander gevoerd. Hij treft wie hij wil.'
Ik vind dit prachtig beschreven. Canetti is een meester in het beknopt formuleren. En kijk, het wonder van de kunst is, dat gruwelijke zaken een grote schoonheid kunnen verkrijgen.

 







woensdag 23 december 2020

219. Het veroveren van dames (2020)

(c) FS 2020

In mijn vorige blog kwam het veroveren van dames ter sprake. Wel, toen ik een jaar of vijf was leerde mijn vader mij de fijne kneepjes daarvan. Ik beoefen die kunst nu op internet en nog steeds met groot enthousiasme. U begrijpt het natuurlijk al, ik heb het hier over het schaakspel. Wanneer je immers de dame van je tegenstander hebt veroverd, heb je zo goed als gewonnen.
Misschien hebt u de serie The Queens Gambit gezien. Sinds die wordt gepresenteerd, wordt het damegambiet, een reeks van openingszetten, aanzienlijk vaker gespeeld dan vroeger. 
Mijn tekening verwijst naar de film van Ingmar Bergman, het Zevende zegel. Waarom de Dood daarin de hoofdrol speelt, komt in een volgend blogje ter sprake.

zaterdag 19 december 2020

218. Leporello (2020)


(c) FS 2020
Al weer een jaar geleden had ik het over Leporello, de knecht in Mozarts Don Giovanni. Hij hield de liefjes van zijn meester bij op een lijst die als een harmonicaboek was gevouwen. Sindsdien heet dat ook wel een leporelloboek. In de praktijk van de grafisch vormgever komen deze boekjes geregeld voor als folders. Ik denk, dat ik er in mijn loopbaan meer dan honderd heb ontworpen. Met hun inhoud hield ik mij uiteraard niet bezig, maar vermoedelijk was die wel wat serieuzer dan een lijst van veroverde dames. 
In mijn bedrijfslogo stond overigens een leporelloboek afgebeeld.

zaterdag 12 december 2020

217. Arcimboldo (2020)

 
(c) FS 2020

Uw blogger is een groot bewonderaar van de 16e eeuwse, Italiaanse schilder Arcimboldo. Beschouwt u bovenstaande prent maar als een hommage aan zijn grote talent. De prent is een pendant van de op 29 september 2020 gepresenteerde 'oorschelp'. 
Bovenstaande prent heb ik deze week cadeau gedaan aan iemand die in de afgelopen periode veel voor mij betekend heeft. 

zaterdag 5 december 2020

216. Een stukje regenboog (2020)

(c) FS 2020
Mijn kleindochter van 5 mag graag regenbogen tekenen. En zelf houd ik er ook wel van. Je hebt een stukje geluk op het papier. Soms krijg je zin om op je fiets te springen, en naar zo'n kleurenwonder toe te rijden. Een eindje afzagen, en hup, meenemen naar je studio. Ach, had ik mijn fiets nog maar. Fietsen gaat niet meer, helaas! Maar ik heb een nieuwe kameraad: een wandelstok. 
Toen ik 8 jaar was, vroeg ik aan mijn oma of ik haar wandelstok mocht hebben, als zij dood was. Dat mocht, ik heb hem gekregen en altijd bewaard. Mijn eigen stok is niet zo mooi als die van haar, maar wel een stuk steviger. Ik houd van hem, al is-ie niet van hout.