zaterdag 28 november 2020

215. Haileys 5th birthday (2020)

 
(c) FS 2016-2019

Hi Hailey,
Today is your 5th birthday. Congratulations!
Last week I 've send you these two cards (K and L) and a book of Tomi Ungerer. Guess what? Tomi Ungerers birthday was the same as yours, and, like you, he lived in Cork.
The text on the K-card is written in Dutch. It's about a dwarf (kabouter), closed in a bottle. The text on the L-card is in English:
Look, Hailey, to that letter L, he leaps away on his little legs. But I caught him with my lasso!
Have a nice day!
Opa Frank

donderdag 26 november 2020

214. De Gouache-junkie (2020)

(c) FS 2020

Begin jaren '80 van de vorige eeuw frequenteerde ik de kunstacademie te U. teneinde daar een keurig beroep te leren (zie hiernaast de rubriek autobio). In de wijk waar ik woonde waren veel junkies "gehuisvest", een nogal rommelig volkje. Niet dat ik mijzelf beter achtte dan hen, integendeel. Was ik zelf niet ook een soort junkie, een verfjunkie, verslaafd aan gouache? Beslist! Ach, dat waren nog eens tijden! Ontwerpen deed men toen nog met pen en penseel! Op een andere manier heb ik het nooit geleerd. Ieder ontwerp dat ik gemaakt heb op een computer is nagemaakt van een door mij met de hand gemaakte versie. Ik heb een hekel aan computers. Je kunt er nu eenmaal niet mee tekenen. Het zijn domme, omslachtige machines. Maar ik ben blij voor mijn zoon (senior engineer ICT), dat hij er rijk mee wordt. Dat komt natuurlijk ook omdat hij een stuk slimmer is dan zo'n ding.


zondag 22 november 2020

213. De Kontlikker (2020)

 
(c) FS 2020

In presidentiële en koninklijke paleizen treft men veelvuldig de Kontlikker aan. U kent het type wel: ze staan altijd klaar met een slijmerig verhaaltje om de zogenaamde machtigen der aarde naar de mond te praten. En deze machtigen kunnen zich, op hun beurt, in hun blinde arrogantie niet voorstellen, dat iets of iemand hen NIET naar de mond zou praten. Maar owee, als er een zwaargewicht op het meubeltje  plaats neemt. Dan zeggen de pootjes krak.

dinsdag 10 november 2020

212. De Schedelmot (2020)

 

De schedelmot is naturlijk verwant aan het doodskopvlindertje, in elk geval in naam, en daar gaat het om. Maar goed, je hebt hem liever niet op de hoed! Want bij de eerst volgende volle maan loopt het dan verkeerd met je af. Hetgeen niet wegneemt dat het een bijzonder diertje is. Ach, maar wie weet, is de dood zelf ook een bijzondere sensatie...

211. Grandezza (2020)


Wanneer een kobold op leeftijd komt, wordt het tijd voor hem om iets anders te gaan doen. Hij schuift zijn vroegere leven opzij en koopt een viool, of een schilderskist, of een paar riem papier en schrijfgerei. Hij heeft genoeg gedaan voor the system. Fuck the system! Het roer kan nog nog éénmaal om! Dat is grandezza!
En zoals monsieur Racine in het prachtige boek van Tomi Ungerer peren gaat kweken zo gaat een kobold datgene doen, waarvoor in zijn dagelijks leven geen tijd was. En dat zouden die twee oude mannen die de afgelopen weken streden om het presidentschap ook moeten doen. Zielig, als je op die leeftijd geen andere ambitie meer hebt, dan de machtigste man ter wereld te worden.