donderdag 30 juli 2020

195. Haileys alphabet, letter Gg (2020)


Wow, Hailey, look at that Giant! He 's wearing the Globe of the whole earth on his neck! His name is Atlas and his friends are the moon and other planets. Long time ago I held your father on my neck, but he wasn't so heavy!

zondag 26 juli 2020

194. De Bladvogel (2020)

Opa's zijn de ideale wezens om mee naar de kinderboerderij te gaan. Mijn grote broer en ik waren 4 en 5 toen onze opa ons voor het eerst meenam. Onderweg liepen we nog even onze biologische kennis door. Wat voor geluid maakte een geit? En een ezel? Dat laatste dier kende ik eigenlijk niet zo, dus ik maakte een geluid dat tussen boeren en grommen inzat. Hoeveel poten heeft een kip? Vier natuurlijk, beweerden wij met grote stelligheid.
De hier afgebeelde bladvogel heeft inderdaad vier poten. Maar behoort dan ook tot de monstra diversa.

zondag 19 juli 2020

193. De Stoppelbaars (2020)


Ook de waterkobold stapt graag cleanshaven door het leven. De Stoppelbaars, familie van de Stekelbaars, is hem daarbij dagelijks behulpzaam. Met zijn fijne, messcherpe tandjes verandert hij elke stoppelkaak in een gepolijste kin.
Toevallig heb ik vandaag een nieuw scheerapparaat in gebruik genomen. Groot voordeel is, dat ik het scheren zittend kan doen, of ook een beetje heen en weer kan lopen. Je kunt met mijn soort kanker niet zolang blijven staan op één plek; dat wordt pijnlijk. Lopen gaat trouwens prima.

zondag 12 juli 2020

192. Dobbeldans (2020)


De dobbelduivels (diaboli aleae) behoren tot de meer onschuldige duivels van de hel. Zij vermaken zich daar met figuren als Vrolijke Frans en Pat Poker. Soms ('s nachts) betreden zij het aardoppervlak en honen dansend de maan, die maar twee ogen heeft terwijl zij er 23 hebben. De genitivus aleae in hun naam herinnert nog aan Julius Caesar ('alea iacta est'), de dictator die met 23 messteken om het leven werd gebracht. Dante plaatst hem in canto iv van zijn inferno. Dus mocht u hem willen bezoeken...

maandag 6 juli 2020

191. Pandemieën (2020)


Pandemieën zijn de broertjes van de Dood. Zij volgen hem op diens benige voet door steden, dorpen en gehuchten. Ze hebben natuurlijk geen zeis of zandloper, maar wel dragen zij een mondkapje. Dat slaan ze af en toe uit zoals een werkster haar stofdoek, met vele slachtoffers als gevolg. Ze hebben veel schik in hun arbeid, alleen het verplicht bijhouden van de administratie geeft hun nogal wat ongenoegen. Toch is het een simpele taak: een kruisje voor elke dode. Namen zijn niet eens vereist: de meeste overledenen belanden in een massagraf.