zaterdag 30 november 2019

155. Het Het typomannetje (2019)

Wie wat dieper gaat graven in een boek, komt ongetwijfeld het typomanntje tegen. Soms duikt het ook vanzelf op, of worstelt zich omhoog uit het papier. Het verzorgt de belettering, en vooral ook de interpunctie in literaire teksten. Het is een echte kobold, en heeft dus van de mens afwijkende proporties, ik zou haast zeggen mooiere. Je hoort het ventje fluisteren in het ritselen van de  bladzijden. Ach, de monstra diversa van deze wereld zijn talrijk als de zandkorrels der zeeën. Verdwijnt het typomannetje, dan sluiten de bladzijden zich weer vanzelf.

dinsdag 26 november 2019

154. Het Spiegelei (2019)

In de taal zitten veel mooie tekeningen verborgen, dat heb ik al eens vaker gezegd. Neem nu het woord Spiegelei, daar kun je wel wat over fantaseren...

Spiegelei
Het leven is een ei.
Het omsluit mijn ik en mij.
Mijn ik, dat steeds meer zichtbaar wordt,
dat mij spiegelt aan gene zij.

vrijdag 22 november 2019

153. De Bladvis (2019)


De bladvis is eigenlijk een soort platvis, een wezen dat op de grens leeft van het tweedimensionale rijk. Wie zou daar niet een kijkje willen nemen? Hoewel ze op grote diepte leven, zien ze zelf geen diepte, maar alleen breedte en hoogte. Hoe ziet hun wereld eruit? Ook tijd ervaren ze niet, dat is, zegt Einstein, immers de vierde dimEnsie. maar hoeveel dimensies zijn er? Is de dood een dimensie? Raadsels!

zondag 17 november 2019

152. De Potloodrat (2019)

Als trotse eigenaar van een Potloodrat wordt mij vaak de vraag gesteld: 'Wat eet zo'n dier nou eigenlijk?' Wel je kunt kaas of fruit voor hem neerzetten, en dan maakt-ie er een aardig stilleventje van. Maar het liefst eet-ie een of ander fantasietafereel, een kijksprookje of een scène uit het leven der kobolden. Dat zijn vooral de 4B-ratten, of hoger. Een 9B-rat is daar werkelijk verzot op. Het zijn gemakkelijke dieren, met veel fantasie.

zondag 10 november 2019

151. De PyroMaan (2019)

Maar lucifers zijn natuurlijk geen speelgoed (zie mijn post van vorige week). Je moet ze nooit de verkeerde in handen geven, zoals bijvoorbeeld een pyromaan. Wat er dan gebeurt...

De PyroMaan
steekt iedereen en alles aan.
Hoeden, neuzen, kale koppen blijven 
heel de nacht in de fik staan.