donderdag 31 oktober 2019

150. Dragonmatch (2019)

Toen ik klein was, had je behalve de Dinky Toys ook nog autootjes van Matchbox. Ze waren zelfs nog kleiner dan DT. Misschien hebben die autootjes mij geïnspireerd tot deze tekening. Maar zou zo'n draakje dat in zo'n doosje past nog wel afschrikwekkend zijn? Denk 't niet. Gek eigenlijk, als je bedenkt dat het heel kleine inmiddels levensbedreigend is geworden. Neem de bacterie. Oneindig veel kleiner dan een kanonskogel, maar als biologisch wapen minstens zo gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan het beroemde boek van H. G. Wells over de (mislukte) invasie der Martianen.

zondag 27 oktober 2019

149. Herfstkoninkje (2019)

Het is herfst, en de meest vreemde groeisels komen uit de grond omhoog, herfsttijloos, rare zwammen, en aan de bomen groeien enorme Donald Duck snavels. Het herfstkoninkje is daartussen niet eens een bijzondere verschijning, want deze oranjetelg gaat zijn eigen weg, en probeert niet op te vallen. Dat lukt meestal wel, hij heeft een mooie schutkleur tussen al die gekleurde blaades. Maar soms hoor je zijn lachje, een raspend ritselen. En kijk, daar heb je hem!

zondag 20 oktober 2019

148. Uit het leven van de Dood, 1 (2019)

Ook de Dood steekt zich af en toe in het nieuw. Misschien wil hij zijn status wat verhogen of wil hij een dame imponeren. De hoge hoed wordt vervangen door een vlotter model, de lege oogkassen die toch een wat louche indruk maken, worden gevuld met een glazen oogbol, want zo'n stuiter geeft cachet. Zeker met het oog (ha, ha) op het aanstaande Halloweenfeest is die nieuwe outfit mooi meegenomen.

zondag 13 oktober 2019

147. Stradivariuskruiper (2019)

Na al dat geschrijf over de dood wordt het wel weer 's tijd voor een vrolijke noot. Een stukkie voor viool? Of een stukkie viool? Met dat laatste doe je de Stradivariuskruiper een enorm plezier. Als een soort specht boort hij een gaatje in de kast van het instrument, en verorbert het hout met smaak. Het diertje, niet groter dan een lucifer, is ongetwijfeld muzikaal. Maar uw kostbare strijkplank verandert hij in een hoopje schroot.

vrijdag 4 oktober 2019

146. Werelddierendag 2019 (2019)

Vandaag, werelddierendag 2019, hebben wij onze boxer niet op een extra plakje worst getracteerd, maar een spuitje. Althans, dat heeft de dierenarts gedaan. Het lieve dier kon niet meer. Door een tumor in zijn hals werd eten, drinken en slikken steeds lastiger, ja zo goed als onmogelijk. Soms is de dood een geschenk. Het klinkt wrang, maar de waarheid is een bitter kruid. Lieve Milo, bedankt voor de prachtige boswandelingen die we met jou gemaakt hebben. Je bent en blijft ons wandelmaatje voor altijd.

Het dier is het meest gave product van de evolutie. Als de mens dan toch moet, zie ik hem liever terug in een dier, en in de mens zie ik liever het dier terug.