woensdag 29 mei 2019

125. Man met één oog (2019)

Door één of andere bijwerking van medicijnen (?) voel ik me gedwongen om eenogigen te tekenen. Hoezo? Wel, als ik 's nachts wakker word, zit één van beide ogen dicht. Als een voorzichtige cycloop daal ik de trap af om water in te nemen. Ik heb namelijk ook een kurkdroge mond. Mijn tong, die gladde speekselharing, ligt op het droge. Dat gaat lekker zo! Maar ach, wat zeur ik. Er ligt altijd een potlood klaar en zo'n oog is in een ogenblik weer bijgetekend. En een glas water is zo gevuld. Kanker, daar kun je mee leven!


zondag 26 mei 2019

124. Dragonmatch (2019)

Zo'n luciferkopje is eigenlijk niks anders dan een piepklein drakeneitje. Als je het afstrijkt, broed je het uit. Ach, kon je het vlammetje maar afkoelen en bewaren, dan zou het, eerst langzaam, maar dan steeds sneller, veranderen in een draakje, vervolgens in een draak. 
Ik houd van lucifermerken. Ik ben van plan er nog 's een paar te ontwerpen, maar dan met een klassieke vormgeving. Dus geen gestyleerde rommel zoals van Albert Hejn. Deze ecoline-schets is een voorstudie.


zondag 19 mei 2019

123. Papilio pilei (2019)

De hoedvlinder (Papilio pilei) is een echte gentleman. Zelfs hen, die het op hem gemunt hebben, staat hij netjes te woord. Hij blijft voorkomend, verontschuldigt zich, dat hij zich niet laat opeten, en vliegt zijns weegs. De trol heeft slechts het nakijken, slobbert wat modder, en zoekt een vette worm.


zondag 12 mei 2019

122. Fabel - Galg en rat (2019)

EEN moordenaar werd na het vonnis opgeknoopt.
'Mij is die last wel toevertrouwd', zo sprak het touw,
'ik ben de Wet, en breken zal ik nooit'.
Een rat klom vlug de galg in. 'Ik lust je rauw',
sprak hij, 'al ben je vier keer dikker dan mijn staart',
en beet het touw toen door. 
De moordenaar ontkwam, alleen z'n gat was blauw.
Men ziet: dit is de Wet met al haar praatjes waard!
In Orange Pekoe, met zijn nogal anarchistische bevolking, bestaat veel wantrouwen jegens de overheid. Men moet er niet veel van hebben. Op het galgenveld bij het keizerlijk paleis staat een aantal galgen opgesteld. Ze zijn gelakt in heldere kleuren, en de misdadiger mag uitzoeken, welke kleur hij prefereert. Ze worden regelmatig in brand gestoken.


zondag 5 mei 2019

121. Kafka voor kinderen (2019)

Ongetwifeld zou de grote schrijver Franz Kafka in staat zijn geweest zijn beroemde verhaal 'Die Verwandlung' te herschrijven voor kinderen. Met dat idee in het achterhoofd maakte ik een nieuwe versie van een eerdere illustratie (zie 22 april 2018). Deze versie is in kleur. Vreemd genoeg heeft monochroom werk meer een volwassen sfeer dan werk in kleur. Dat zie je bijvoorbeeld aan de Bommelverhalen van Toonder. De kleurenversies stonden in de Donald Duck, de zwart-wit versies in de krant.