donderdag 28 februari 2019

110. De letter L (2019)

Hallo Hailey, today I saw the letter L with two little legs. He leapt away, but I caught him in the lasso of my lines! Incredible, isn't it? No, I'm not telling lies! Greetings of opi!


zondag 24 februari 2019

109. Supermaan (2019)

Ook Supermaan gevierd deze week? Hopelijk hebt u er geen barstende hoofdpijn van gekregen of ander ongemak. Het volkje van de aardkobolden, waarvan ik af en toe het wel en wee beschrijf, is daar nogal allergisch voor. 'Er zit een groene éénoog in me harses!', zeggen ze dan. En al de uren dat die maan aan de hemel staat gedragen ze zich nogal vreemd. Ze klappen hun koppies tegen elkaar, eten zand en aarde en huilen naar de maan. Anyway, na een nacht of wat komen ze weer tot rust, eten weer wormen en zwammen, en spugen naar de luchtkobolden.


maandag 18 februari 2019

108. Een gebaar van de duvel (2019)


We blijven nog even in de sfeer van de duvel (je bent gelovig opgevoed of niet).
Veel tekenaars weten niet, dat je waterverf kunt gebruiken als inkt. Ik heb voor deze tekening Perylene green gebruikt van Winsor & Newton (tube), bijna de kleur van een dollar, en mijn vertrouwde pen: zie afbeelding, en ben redelijk tevreden over het resultaat. 
O ja, de afbeelding: ik ben nog steeds van mening dat het onversneden kapitalisme één van de meest perfide en ziekmakende systemen is die ooit door de mens (want híj is de duvel!) zijn bedacht. Het platform waarop de duvel staat is wat mij betreft dan ook de hoge zije van de 19e eeuwse groot-industrieel.

zondag 10 februari 2019

107. De duvelse melodie (2019), de spoedbrief (2019)


Eén van de meest boeiende dingen om te tekenen is, vind ik, structuur, en dan vooral de structuur van het schrift. Dat heeft misschien te maken met mijn vroegere  beroep van grafisch ontwerper. Al vaker heb ik geprobeerd de structuur van het handschrift te suggereren, maar nog niet de structuur van het muziekschrift. Bovenstaand een eerste proef. In de andere tekening een afbeelding van het schrift, ook als een suggestie. Persoonlijk vind ik onbegrijpelijk schrift interessanter dan begrijpelijk. Hetzelfde heb ik met tekeningen, teksten, ja met kunst, als zodanig. Het onbegrijpelijke intrigeert.

donderdag 7 februari 2019

106. Wereldkankerdag 2019

De oplettende volgertjes van deze blog zullen de hier gepresenteerde tekeningen misschien herkennen. Maar wie is die oude baas die daarachter zit? Wel, geachte lezer, dat ben ik zelf. Op wereldkankerdag 4 februari deed ik mee aan een markt in het Flevoziekenhuis over de gevolgen van kanker. Heel bijzonder! De gesprekken met mensen over deze ziekte waren zeer de moeite waard. Over het algemeen vond men de tekeningen prachtig, maar het was uiteraard niet de bedoeling om het werk te verkopen. Ik was hier namelijk op uitnodiging van mijn oncoloog aanwezig als 'ervaringsdeskundige in overleven', zoals zij mij vermeldde in haar openingswoord.
Ik ben na dertig jaar opnieuw gaan tekenen toen ik hoorde, dat ik kanker heb. Ik ben mijn ziekte dus in zekere zin dankbaar. Nu vormt mijn tekenen een geweldige steun voor mij, evenals mijn lieve echtgenote Lucie, en zeer zeker ook mijn oncoloog met haar professionele en adequate zorg. I believe in angels!