zaterdag 27 oktober 2018

90. De kommalichter (2018)

Wanneer u in een tekst of boek een komma mist, of misschien meerdere, dan is de kommalichter aan het werk geweest, een grijpgrage gast die het op leestekens heeft voorzien. De hier afgebeelde heeft een mooie vangst gedaan, een komma van een corpsgrootte die je in boeken niet gauw tegenkomt. O, maar natuurlijk, net als vissers overdrijven zij de grootte van hun vangst: visserslatijn heet dat. Om in de sfeer van de typografie te blijven: mag ik u nog attenderen op de correct geplaatste initiaal A die net even buiten de zetspiegel valt. Ieder ambacht, dus ook dat van de typograaf, kent z'n finesses.


zondag 21 oktober 2018

89. De vier besjes (2018)

Als kralen aan een telraam hangen deze besjes op een rij, vier broertjes. Maar uit het tijdloos zwarte komt de kraai en pakt er één. Hij pakt er morgen nog één, en overmorgen nog één. Heden ik, morgen gij. De laatste komt ook deze maand nog aan de beurt. Of over twee decennia. Maakt niet uit, het zwart is tijdloos.




dinsdag 16 oktober 2018

88. Nanus bifrons (2018)

Nee, geen ianus bifrons, maar een nanus bifrons, een tweekoppige dwerg,  toont deze tekening. Een duister en dubbelzinnig wezen, dat toch, net als de Pupilzuiger, hunkert naar het Licht. Maar... is het licht wel zo heilzaam, is het duister wel zo schadelijk? Volgens veel mythologieën en godsdiensten komt het kwaad van het duister, maar van het licht het heil. Ja maar... Waarom moeten voeding en medicijnen dan bewaard worden in het donker, net als kunstwerken? Waarom zijn alleen de beste verven en papiersoorten lichtbestendig? Blijkbaar is het licht zelf schadelijk en dus dubbelzinnig! 
De tekening heeft overeenkomsten met de post van 8 oktober 2017, maar is toch van thematiek heel anders.

woensdag 10 oktober 2018

87. De Pupil- of Lichtzuiger (2018)

Het licht in onze ogen — is dat niet de honing van het leven? Ahh, wie zou dat een ander misgunnen? Wie dat zoete is kwijtgeraakt, wie er om vraagt, geven wij wat. Hoe dat afloopt weet een kind: de gever is tenslotte blind.


zaterdag 6 oktober 2018

86. 'Geef uw oog de vrijheid' (2018)

Volgens mijn broer zijn oude Engelse auto's de beste ter wereld. Hij kan het weten want hij is theoloog. Maar vlak de Engelse potloden ook niet uit broer! Neem nu bijgaande voorstelling. Het illustreert de spreuk 'Geef uw oog de vrijheid, zo zult gij vrij zijn'. Hij (de tekening) is gemaakt met 2 Derwent potloden, zwart en groen, de arceringen zijn uitgewassen. Na droging kun je daar een nieuwe laag arceringen overheen zetten, en die laag opnieuw uitwassen. Indeed, volgens mij zijn deze potloden de beste ter wereld. O ja, misschien vraagt u, lezer, zich af waar de spreuk over het oog te vinden is. Nergens, alleen hier.
Overigens, er is in de Schrift wel het een en ander te vinden over ogen. Staat er niet ergens iets over rijkaards, kamelen en het oog van de naald. Ik bedoel maar.