donderdag 30 augustus 2018

80. Orange Pekoe, plaatje 3 (2018)

Voor alle zaken betreffende het verleden van Orange Pekoe wenden wij ons tot de archivaris van Koe, de Weledelzeergeleerde heer dr. Rudolph Urquell. Ja, want zo luidt ook daar de fraaie titulatuur van een dr. — en terecht! Anyway, dr. Urquell is een wandelend archief. Zijn hoed bijvoorbeeld is een boekenkast op mini formaat met publicaties niet groter dan A6. Ofschoon hij een betrouwbare bron is, verdenkt men hem er toch van enige mystificaties in het leven te hebben geroepen, met name op het gebied van de poëzie van O.P. Hij zou diverse, zogenaamd door hem ontdekte versregels zelf hebben geschreven!


zondag 26 augustus 2018

79. Orange Pekoe, plaatje 2 (2018)

Bij een reis door een nog onbekend land hoort een reisgids, of ie nou digitaal is, van papier, van vlees en bloed, of anderszins. T. Pot, uw gids in Orange Pekoe, is van porcelein, en declameert tijdens het wandelen verzen uit de nationale poëzie van zijn land:

Mijn beste vriend, de storm trekt naar het zuiden.
Ik schrijf nu zittend bij mijn venster, dat lang
gesloten bleef. Op reis was ik soms bang
mijn stad nooit weer te zien, en nooit het luiden,
de klanken weer te horen van de klokken
van ons paleis, die als kristallen vlokken
neerdalen in de vensters. Maar mijn reis
is nu voorbij. Net klonk weer het bewijs!
Mijn beste vriend, een maand of wat geleden
verzocht men mij om mee te reizen als
gezel van onze Khan. De stroeve bals,
de maskers, roddels en het leeg vertreden,
zij worden door mij als het kan gemeden:
het hof, kortom, bezit voor mij iets vals.

Tja, de ene theepot is de andere niet. Da's duidelijk.

zaterdag 18 augustus 2018

78. Orange Pekoe, plaatje 1 (2018)

Toen ik een jaar of dertig was, had ik het plan een reisgids of een boek met reisimpressies te tekenen van een denkbeeldig land. Dat land was Orange Pekoe. Het ontleende zijn naam aan het met thee gekleurde papier wat ik daarvoor zou gaan gebruiken. Door o.a. broodwinning en vaderschap is het er niet zo van gekomen. Hoogste tijd om er nu aan te beginnen! Bij deze dus de schets voor het frontispice van het boek dat als werktitel heeft: Reizen door Orange Pekoe. Het papier is inderdaad met thee gekleurd, en heeft daardoor een tint gekregen die ongeveer overeenkomt met C0, M3, Y15, K0, waarschijnlijk geliger dan op uw scherm zichtbaar is. Het eiland Orange Pekoe (want het is een eiland) heeft uiteraard de vorm van een theeblad.


zondag 12 augustus 2018

77. Vogelvlucht (2018)

Ik ben geen reiziger, en een luchtreiziger al helemaal niet. Maar de afgelopen weken waren de nachten zo klam, dat je er naar verlangde verkoeling te vinden op de rug van een vogel en als een Nils Holgersson te reizen naar verre streken. Waarheen? Naar Orange Pekoe bijvoorbeeld, maar daarover een volgende keer.


zaterdag 4 augustus 2018

76. Rainbowman (2018)

Van mij mag je zijn, wie je bent en zoals je bent. Iedereen haar/zijn voorkeur en geaardheid kunnen uiten, zolang dat niet op smakeloze wijze wordt gedaan, maar juist dat is wel eens een probleem. Vind ik. Anyway, ik wens onze kleurrijke vrienden een fijne boottocht toe in Amsterdam!