vrijdag 28 januari 2022

285. The Raven

Morgen 175 jaar geleden, op 29 januari 1847, publiceerde de Amerikaanse dichter Edgar Allen Poe zijn geniale gedicht The Raven. Middernacht. Een man zit alleen in zijn woning, zijn geliefde is gestorven. Daar wordt geklopt, getikt. Het raam vliegt open, een raaf stap statig zijn kamer in en neemt rustig plaats op een borstbeeld van de godin Pallas Athene. (Sommige mensen hebben dat namelijk gewoon op de schoorsteenmantel staan.) Ja, u begrijpt dat het wel gedaan is met geestelijke rust van den poëet.
Meer weten? Lees dit juweel!

vrijdag 21 januari 2022

284. Sterfdag George Orwell

De visie van Orwell op de Russische revolutie van 1917 was niet rooskleurig. Zijn opvattingen staan beschreven in de beroemde fabel 'Animal farm'. En niet alleen is hij de schrijver van dat satyrische werk, maar ook van de roman '1984', gepubliceerd in 1949. De term 'big brother (is watching you)' is uit dat boek afkomstig. Vandaag, 21 januari, is het Orwells sterfdag. Ja, ook grote schrijvers gaan dood.
Een beroemde zin uit 'Animal farm' is: 'All animals are equal, but some animals are more equal than others'. Mee eens, kameraad?

zaterdag 15 januari 2022

283. Dē vita nanorum (2)

De vuurkobold is de derde gnoom, na de water- en aardkobold. Wanneer deze heetgebakerde gast verliefd is (bijna altijd) steekt hij flink de fik in z'n pijpje en biedt zijn aanbedene een zwarte ruiker van rook. Bij de waterkobold loopt dit met een sisser af, bij de andere gnomen heeft het soms heftige gevolgen. En met zijn rookwolkjes haalt deze joker nog wel andere grapjes uit...
De vierde kobold is de luchtkobold. Hij is nogal ongrijpbaar, zoals lucht nu eenmaal is. Toch valt er heel wat over hem te vertellen.

zaterdag 8 januari 2022

282. Dē vita nanorum (1)

Het manuscript van Dē vita nanorum (Over het leven der dwergen) is een slordige verzameling papyri, handgeschreven teksten, illustraties en bedrukt papier. Het bevindt zich in de universiteitsbibliotheek van Dublin, mogelijk is het daar bestudeerd door niemand minder dan Jonathan Swift. De oudste kern van dit werk zou geschreven kunnen zijn door Plinius de Oudere. Het werk behandelt de vier soorten gnomen, ingedeeld volgens de vier elementen water, aarde, vuur en lucht. Alleen de eerste twee soorten hebben beentjes. Zij zijn namelijk onderhevig aan de zwaartekracht.

zondag 2 januari 2022

281. K & C

Wederom is een jaar voorbij, en een nieuw jaar begonnen. Wat zal het ons brengen? K & C, lezen wij op het zeildoek dat het bescheiden kraampje overhuift. Maar natuurlijk, Kunst & Cultuur! Ach, iets mooiers is er immers niet! Wij volgen het kleine wagentje om straks getuige te zullen zijn van divertissement op niveau! Maar gaandeweg worden wij moe. Het wordt nacht. Duisternis omgeeft ons, wij vallen in slaap. En in een nachtmerrie wordt ons de betekenis van K & C onthuld. Kanker & Corona.