donderdag 29 april 2021

240. Landschappen en langwerpigheden

Als iets langwerpigheid bezit, dan is het wel een processie. Een mooi gegeven dus voor een aquarelblokje in oblongformaat. De lemniscaat ∞, het liggende cijfer 8, is het teken voor oneindig. Des te merkwaardiger, als het symbool terugkomt in de vorm van een opwindsleuteltje, dat immers wordt gehanteerd om een zeer eindig mechaniekje te laten bewegen. Deze mechamannetjes vormen bijna een perpetuum mobile, een oneindig bewegend systeem. Bijna.

zaterdag 24 april 2021

239. Haileys alphabet, letter P

Hello Hailey, when it rains pencil points, it pains! So you should notice the weather forecast, and never forget your 'paraplu' (Dutch word for umbrella). Happily you are living in Eire, where it rains waterdrops. But in our country it rains pijpenstelen, stems of a pipe!

zondag 18 april 2021

238. Landschappen en langwerpigheden

Ieder spook ontstaat uit stoom en rook, zeggen ze in Orange Pekoe. En pareidolie treedt zeker heel vaak op in wolken, dampen en smook, maar ook in gesteenten, denk aan het marsgezicht. In elk geval vliegt dit reƫel bestaande fabeldier door een wolk van grijnzende fantomen. Of zou hij even imaginair zijn als zij? Ach, vluchtig is het leven, niets dan schijn...

zondag 11 april 2021

237. Twee reuzen

Met de zeppelin moest het natuurlijk misgaan, al gebeurde dat pas laat. Toen ik mijn eerste zeppelin zag, was het ding allang niet meer in gebruik als vervoermiddel. Mensenbouwsels zijn broos. Maar... even kwetsbaar als deze reus van gas, was een reus van staal gebleken: de Titanic, die 109 jaar geleden verging, nadat het schip op 11 april 1912 de vredige baai van Cobh in het zuiden van Ierland had verlaten.
Men heeft nooit een Titanicvis gevangen (wat niet wil zeggen, dat hij niet bestaat). Maar vreemder nog dan de Titanicvis is de metaaletende bacterie die in het wrak werd aangetroffen. Over enige jaren zal deze titaan van staal door dit nietige wezentje verslonden zijn...

maandag 5 april 2021

236. Landschappen en langwerpigheden


Schafte me laatst een aquarelblokje aan met een nogal eigenzinnig formaat: 10 x 25 cm. Daarop kun je mooi een landschapje maken, maar natuurlijk ook allerlei langwerpigheden. Een zeppelin bijvoorbeeld. Op de doorsnee luchtkobold zal zo'n ding niet minder indruk maken dan destijds op mij. Ik moet een jaar of 4 geweest zijn toen ik mijn eerste zeppelin zag. Het leek mij een vliegende walvis, niet zo vreemd, want ik woonde in een dorpje aan de kust en het ding hing boven het strand. Wat een schitterend wezen! Zilverachtig, geluidloos, kolossaal!