dinsdag 30 maart 2021

235. Haileys alphabet, letter O

Hi Hailey, owls can see very good, especially at night. But sometimes even an owl needs specs. So he goes to the optician for examination. O, o ! He really needs spectacles! With that glasses you can see mice behind a wall, says the optician. 

zondag 28 maart 2021

234. WEKKERS VAN NEDERLAND!


Wekkers van Nederland! Goed nieuws! Vanaf heden kunt u weer een uur vroeger gaan rinkelen, bellen, zoemen, rammelen en ratelen. De wintertijd is voorbij! Ruk de mensch uit zijn dromen wakker! Laat hem werken!
Ja, die wekkers kunnen veel. Ze laten niet alleen hun wijzers, maar een complete samenleving draaien. Eén ding kunnen ze niet, net zo min als andere klokken, analoog of digitaal: een begrip geven van de Tijd. Dat kan alleen een klok zonder wijzers: the face of Time.
En trouwens, wat moeten wij met extra daglicht? Want daarvoor is al dat klokkengedoe te doen. Driekwart van de bevolking zit naar een beeldscherm te staren. De rest ligt te slapen.

zondag 21 maart 2021

233. Lente-equinox

Het begin van de lente wordt bij ons gemarkeerd door de equinox. In het keizerrijk Orange-Pekoe is dt al net zo.  Alleen valt daar de lente-equinox samen met onze herfst-equinox. In een getijdenboek van de keizer staan alle data vermeld die een rol spelen in het universum van dat wonderlijke rjk. Bovenstaand ziet men bijvoorbeeld de overgang van lente naar zomer, het solstitium. De ruimte hier volstaat helaas niet om alle symbolen te verklaren, maar de gouden bol is natuurlijk een zinnebeeld van de zon.

zaterdag 13 maart 2021

232. Flappen van Orange Pekoe


De flappen van OP zijn tweezijdig bedrukt. De ene zijde is gereserveerd voor de keizer (zie ook de vorige post). Op de andere zijde staat de waarde van het biljet vermeld in OPI (Orange Pekoe Index). Op deze zijde staan diverse soorten afbeeldingen: geografische, kunstzinnige of narratieve, zoals hierboven: een tafereeltje uit één van de fabels van OP, het verhaal van De Raaf en de Rat. De Rat overreedt de Raaf om een liedje te krassen:
Kijk naar mij. Ben ik een vos?
Laat dus gerust dat brokkie los!
En opnieuw is de raaf zijn kaasje kwijt, niet aan de overbeleefde vos, maar aan de sluwe rat.

zondag 7 maart 2021

231. Flappen van Orange Pekoe

Of de heer Jagger (zie vorige post) veel overeenkomst vertoont met een Chinese keizer? Misschien. Maar met de keizer van Orange Pekoe in elk geval niet. Al eerder kwamen de flappen van OP ter sprake, zie de nrs. 164 en 165. Op de afgebeelde kant van die biljetten stond de waarde aangegeven, maar op bovenstaande zijde zien we de gekroonde vorst zelf van het eiland. De kroon is de deksel van de bekende declamerende theepot (zie nr. 79). Verder gaat hij altijd gekleed in een blauwe overall.
Ja, ik houd van geld. Niet om het te bezitten, want ik heb maar weinig nodig, maar om het te ontwerpen. Binnenkort meer.