vrijdag 26 februari 2021

230. Vertel-eens-een-sprookje-dag

Het zal jou ontgaan zijn, lezer, maar vandaag is het Vertel-eens-een-sprookje-dag. Wie dat heeft verzonnen? Nou, ik niet hoor.
Maar los daarvan, sprookjes zijn ok. Met tekenstift en verf vertel ik sprookjes waarvan ik zou willen, dat ze ooit geschreven waren. Bovenstaande tekening is echter een illustratie bij een bestaand sprookje, namelijk de Chinese nachtegaal, van H. C. Andersen. Het gaat hier om een mechanische vogel, die de echte nachtegaal van de keizer vervangt. Dat gaat niet goed, dat voel je wel aan. U moet het (nog) maar 's lezen, een prachtige story.
Het sprookje is in 1983 verfilmd, met in de hoofdrol... Mick Jagger, de zanger van de Rolling Stones. Nee, niet als nachtegaal, maar als de keizer zelf.

zaterdag 20 februari 2021

229. Smeltend ijs

Afgelopen week viel gelukkig de dooi in. Sneeuw vind ik helemaal nix, om van gladderigheid maar te zwijgen. Goed, ijs en weder dienende zijn we er weer voor een jaar vanaf. Sneeuw is overigens een vanitas-symbool (zie nr. 227). 'Mais ou sont les neiges d'antan?', dicht Francois Villon in zijn sublieme Balade des Dames.
Nu iets anders. Behalve een alfabet voor engelstalige kinderen die Hailey heten en in Ierland wonen, serveert Monstra Diversa  ook een alfabet voor meer nederlandstalige types, zie bijvoorbeeld nummer 228, de letter L van Liefde. In dat alfabet komen ook 'grote-mensen-onderwerpen' aan de orde, zoals kanker, dood en eenzaamheid. Maar natuurlijk valt er ook af en toe een ijsco te likken.

Het leven is niet langer grijs,
maar felgekleurd en wit.
De zomer is een tijd van ijs!


zondag 14 februari 2021

228. Ach, de Liefde

En? Hebt u al uw Valentijnspresentje binnen? Nog niet? Ojee! Valentijnsdag, is de dag van de Liefde. De romantische liefde wel te verstaan, dus niet de gewone. De romantische liefde is een affaire tussen geliefden. Niet echt een blijmakend gebeuren. Er gaat van alles mis. Harten worden gebroken, verscheuren andere harten, of zichzelf. En mocht het toch goed gaan, dan heb je al gauw een gewone liefde: niks bijzonders, een mix van geluk en soesa.

Ach mijn zoete Valentijn,
ik ben geboren voor verdriet!
Liefde is een brok chagrijn...

Het versje is niet onaardig, al zeg ik het zelf. Oneindig veel mooier is dit korte gedicht van de dichteres Judith Herzberg:

Vraag
Hoe is dat zo geworden
van altijd komen slapen
tot nooit meer willen zien?

zondag 7 februari 2021

227. Vanitas


Hoe vergankelijk ook, het efemere en broze biedt zijn bescherming en comfort. In post 225 vermeldde ik al de zeepbel als vanitas-symbool. Niettemin maakt een bepaalde kobold (een kruising tussen een water- en een luchtkobold) gebruik van deze vluchtige bouwsels om zich te beschermen en te verplaatsen. Door middel van een handig opzetstukje voor zijn neus blaast hij de bel in vorm. Natuurlijk, het blijft een zeepbel, een kwetsbare schelp. Maar zijn uw maaksels zoveel sterker?

woensdag 3 februari 2021

226. Haileys alphabet, letters M, N

Binnenkort is mijn zoon jarig, dus er gaat een pakketje richting Ierland. Uiteraard gaan er ook weer twee alfabetkaarten mee voor mijn kleindochter Hailey.

Letter M, m
The Dutch word voor girl is 'meisje'. That 'meisje' has a mask. She looks in a mirror. Do you see that mushroom, Hailey? Well, four words beginning with the letter M,  It seems enough, don't you think so?

Letter N, n
Noodles, noodles, yeah, yeah, yeah! Mister Nose is reading the newspaper. But his noodles are getting cold. Hurry up, mister Nose! You can't neglect Nanos noodles!