zaterdag 31 oktober 2020

210. Happy Halloween! (2020)

 

Dit schattige doodskopvlindertje wenst u fijne feestdagen! Het bezit een angel die minstens zo scherp is als de spelden waarmee het gekruisigd is, een angel die bovendien giftig is. Het is één van de fraaiste voorbeelden in mijn collectie van monstra diversa.
De naam Halloween is trouwens afgeleid van All Hallows Eve, de avond van Allerheiligen op 1 november. Dan weet u dat ook weer.

zondag 25 oktober 2020

209. De klokkenrijders (2020)


De Bokkenrijders waren volgens het volksgeloof personen of geesten die op bokken door de lucht reden. Ook is het de naam van een roversbende uit de 18e eeuw. Wel, de afgebeelde klokkenrijder is geest en rover beide. Hij steelt jouw tijd op een onmerkbare manier. Hoe dan? Door je lastg te vallen met ditjes en datjes, met onzinnig nieuws, met enquetes die zogenaamd maar een paar minuten duren enz. enz. 
Trouwens, over tijd gesproken... Dat gehannes met de uren hebben we ook weer gehad. Dat is toch iets om het af te leren.

zondag 18 oktober 2020

208. The tapestry theater (2020)

 

Het wordt herfst op het noordelijk halfrond, dus lente in Orange Pekoe, het eiland in de vorm van een theeblad met het amberkleurige zonlicht. Dat is de tijd dat daar de kermissen en jaarmarkten worden gehouden -- en die van de rondtrekkende theaters. Een zeer populaire vorm van theater is daar het tapijt-theater: twee spelers, in een tapijt gerold, wikkelen dat tapijt af als een film, en vertellen daarbij een verhaal. De tapijten zijn zeer kostbaar, ze worden in de lange wintermaanden vervaardigd in de steden Pé en Koe. Maar twee goede acteurs kunnen op die manier veel geld verdienen.

zondag 11 oktober 2020

207. Samenzang (2020)


Samen zingen zoals dit duo  -- dat moet kunnen, ook in deze coronatijden. Maar wat die zelfbenoemde Gristenen doen in hun stampvolle, stinkende kerken is andere koek met boter. Die trekken ff met 600 gelovigen tegelijk hele psalmen van 15 tot 20 verzen uit het liedboek. Ja hoor 's, dan moet je niet gek opkijken als je problemen krijgt. Gezondheidsproblemen en maatschappelijke problemen. En god steekt verder geen vinger naar hen uit. Misschien houdt-ie niet zo van die slome brei. Of, andere optie, misschien bestaat-ie niet. 

maandag 5 oktober 2020

206. Paddenstoelen (2020)

 

Oktober is de paddenstoelenmaand bij uitstek. Maar denk niet alleen aan de paddenstoelen, al dan niet giftig, die moedertje natuur zo kwistig uitstrooit op het bostapijt. Op 24 oktober 0079 werd de Romeinse stad Pompeï vewoest door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius; een enorme paddenstoelwolk (volgens de Engelse auteur Robert Harris die zich baseert op Plinius de Oudere) werd zichtbaar boven de verwoeste stad. De atoombom liet toen nog bijna twintig eeuwen op zich wachten. Was hij maar nooit gekomen.