dinsdag 29 september 2020

205. De Oorschelp (2020)

 

Een kennis stuurde mij onlangs een foto van een fraaie sculptuur: een schelp met een oor, een oorschelp dus. Ik heb al vaker gezegd dat er in de taal veel mooie dingen verborgen zitten. Ik beeld de foto niet af, maar wel een door mij vervaardigde studie ervan; ik heb er verschillende gemaakt. Voor meer oortekeningen zie bijvoorbeeld nummer 72, 132 en 17 november 2017.

zondag 27 september 2020

204. De Vuurkobold (2020)


De vuurkobold houdt wel van een pittig tussendoortje, een vlammetje om ff de tong op te frissen bijvoorbeeld. En, zoals gezegd, alles wat aan hem verbrandt regenereert. Met dédain kijken ze neer op de lieden, voor wie een beschuitje met sambal reeds te spicy is. Nou, doet u mij toch maar een pepermuntje.


zondag 20 september 2020

203. De Bladvis (2020)

Eén van mijn bladvissen is vorige week weggezwommen naar een andere vijver, cadeau gedaan aan iemand voor wie ik veel waardering heb. Ik wens hem een schaduwrijk plekje toe, waar zijn waterfrisse kleuren levendig blijven.

Bladvis
Zijn staart is maar een steeltje,
hij heeft de kleuren van een speeltje.
Of nee: het zijn de kleuren van de herfst:
het rood, het broze bruin, het okergeeltje.

Breng geluk, vis!

zondag 13 september 2020

202. Haileys alphabet -- Letter Jj (2020)

Halo Hailey, look at that juggler! Can you see, what kind of animal the juggler is?  It's a jackal! Do you see an other word, beginning with the letter j? Greetings, opi
 




zondag 6 september 2020

201. De Vuurkobold (2020)


Goed, de Vuurkobold, vervolg van nummer 198. Stel je voor, het is nacht, stikdonkere nacht. Je ziet geen hand voor ogen. Tastend steek je je hand uit. Er wordt iets in gelegd. Het is een doosje lucifers en je strijkt er een af. Uit de kleine vlam die dan ontstaat vlucht een vuurkobold weg. Je hebt er zojuist een opgeroepen.
Vuurkobolden ontstaan in lucifervlammetjes en verder in allerlei plotseling opvlammende vuurtjes, maar je ziet dat alleen in het duister. Ze ontstaan in mega grote hoeveelheden bij vulkaanuitbarstingen. Dan komen hele volkstammen tot leven. Het zijn kleine, mensschuwe lieden.