zondag 30 augustus 2020

200. Oedipous (2020)


Bekend is wellicht de mythe van Oedipous, de Griekse held die het raadsel van de sfinx van Thebe oploste, en die (de koude rillingen lopen me over de rug) later, onbewust, met z'n eigen moeder trouwde. Hoe luidde dat raadsel dan? "Welk wezen loopt 's morgens op 4, 's middags op 2 en 's avonds op 3 benen?" Velen wisten het antwoord niet en werden door de sfinx verslonden. Wel, uw blogger loopt tegenwoordig met een stok. Het zal u niet moeilijk vallen dat raadsel op te lossen.
Overigens, de Griekse sfinx heeft een ander uiterlijk dan de Egyptische.

woensdag 26 augustus 2020

199. Haileys alphabet, letter Hh (2016)


Hallo Hailey, kijk eens naar die twee herfstige heren. Ze dragen allebei de helft van een hoge hoed terwijl ze over de heuvels wandelen. Haha, is dat niet grappig?

zondag 23 augustus 2020

198. De vuurkobold (2020)


De Vuurkobold (hier afgebeeld op afmeetbare grootte) is een kouwelijk mannetje. Op aarde vertoeft hij het liefst in woestijn of een vulkaan, maar hij wandelt bij voorkeur op de zon. Daar kuiert hij op z'n gemak tussen de vuurbomen en de vlamplanten. Wanneer hij het koud krijgt, 's avonds in de woestijn bijvoorbeeld, steekt hij zichzelf in de fik als een lucifer, en warmt zich aan de vlam. En als een vogel Phoenix herrijst hij uit de as.

zaterdag 15 augustus 2020

197. Moby Dick (2020)

De afgelopen weken herlas ik Moby Dick van Melville (1851), een lijvige pil over de bij voorbaat al verloren strijd van de waanzinnige kapitein Achab met een superieur wezen, een kanjer van een potvis. Het eind van het boek is magistraal: de verwoesting van het schip, de Pequod, en de ondergang van de bemanning, met uitzondering van de schrijver. Ahem, hierbij wil ik Moby Dick benoemen tot erelid van Monstra Diversa, en reik dit nobele dier de MD-penning uit.

zondag 9 augustus 2020

196. De vuurmaan (2020)

'De daverende zonne danst en dingelt op de daken', dichtte Guido Gezelle in de 19e eeuw. In meer prozaïsche termen voorspelt het knmi voor de komende week een hittegolf. Tijdens een hittegolf verandert de zon in een vuurmaan, een pyromaan, die elk huis in de fik steekt. Na twee dagen 30 graden heb ik het wel gehad. Wat dat betreft gelijk ik geenszins op de vuurkobolden wier dagelijks leven ik beschrijf. Ik zal er binnenkort eens wat ten tonele voeren.