maandag 29 juni 2020

190. Oud blad (2020)

Voor herfstbladeren is het nu niet bepaald het jaargetijde (hoewel...). Toch vond ik er laatst één in onze garage. Het deed me denken aan het portret van een oude baas, een kobold. Een tekening ervan zou dat zichtbaar kunnen maken. Ziehier het resultaat, tekening 5 volgens de reeks van Fibonacci (zie beide vorige posten).
In de reeks van Fibonacci wordt verwezen naar het principe van de gulden snede, het esthetische principe uit de renaissance. Wanneer een lijn in twee stukken wordt verdeeld, dan verhoude het kleinste deel van de lijn zich tot het grootste, zoals het grootste zich verhoude tot de gehele lijn. A : B = B : (A+B). Op grond van deze maatvoering is een complete esthetiek ontworpen.
De gulden snede is lariekoek. Niet de ideale proporties boeien, maar het monsterlijke en deviante.

woensdag 24 juni 2020

189. Neusvis (2020)


De reeks van Fibonacci (zie vorige post) is bekend vanwege een repeterende relatie met de Gulden Snede, het beroemde esthetische maatprincipe. Daarover later meer. 
De neus staat tegenwoordig in een kwade reuk. Wie in een openbare ruimte niest, riskeert te worden gelyncht. Zo'n neusvis moet natuurlijk ook wel eens niezen, maar dat doet-ie op diepten waar geen mensen zijn. Dat lucht op!
De hier afgebeelde neusvis is een fabeldier. Er bestaat echter ook een echte Neusvis. Zijn Nederlandse naam is Sneep, zijn Latijnse naam Chondostroma Nasus.

woensdag 17 juni 2020

188. Bladmuziek (2020)



Voor mijn verjaardag heb ik mijzelf een klein aquarelboekje aangeschaft, formaat A6. Uitstekend papier, want van Hahnemühle. Hopelijk krijg ik het vol, je weet het maar nooit met kanker in je lijf. Zo niet, dan lijkt het of er nog heel wat tekeningen inzitten, want ik nummer ze volgens de reeks van Fibonacci. Dan zit je al gauw op nummer 55.

maandag 15 juni 2020

187. Turdus viscivorus (2020)


Eén van de mooiste gedichten in de Nederlandse taal is Turdus viscivorus van Jan Hanlo. Ik moet er vaak aan denken als ik 's morgens om 5 uur onze hond uitlaat. (Volgens Jan Hanlo loopt hij om halfvijf buiten, maar in aanmerking genomen dat er in zijn dagen nog geen zomertijd bestond is dat volgens de huidige rekening halfzes.) Ja, zo'n lijster heeft natuurlijk heel de nacht in een kroeg zitten zingen, en is blij, dat hij nu in de vrije natuur kan kwelen, zonder het debiliserende gedrein van de accordeon. 

zondag 7 juni 2020

186. Het schrijvertje (2020)



Het schrijvertje is een vriendelijk baasje, dat sierlijke krulletters schrijft in de lucht. Maar... Ziet u hem bezig, loop dan snel door, probeer niet te raden welke letter hij maakt. U mag raden wat er dan met u gebeurt. Menig mens is aan zijn eind gekomen door nieuwsgierigheid. Wie blijft kijken is ten dode opgeschreven. Hij is hier vermoedelijk bezig met de letter E. Vermoedelijk.