zaterdag 29 februari 2020

170. Slangman (2020)


Vandaag treedt de maand februari buiten zijn vaste kader van 28 dagen. Daar past deze prent van de Slangman wel goed bij, nietwaar? De Slangman maakt deel uit van dat wonderlijke kermisvolk van Orange Pekoe, zie hiervoor onze geïllustreerde monografie (= deze site). Geen van deze straatartiesten of kermisklanten is overigens betrouwbaar. Het zijn meesters van hypnose en bedrog.

donderdag 27 februari 2020

169. Harensnaren (2020)

Volgens zijn biograaf dr. Watson had Sherlock Holmes de bizarre gewoonte om urenlang op zijn viool te krassen zonder muziek voort te brengen. En dat was trouwens niet de enige merkwaardige eigenschap van deze geniale opiumaddict. Ik stel me zo voor, dat het gekras dat deze kobold op zijn haren voortbrengt ongeveer hetzelfde klinkt. Zie voorts 'Bewoners van Orange Pekoe', vol.i,  het hoofdstuk over de straatartiesten van O.P.

zondag 23 februari 2020

168. Toffe peer (2020)

Wat doet een toffe peer op een lazy sunday? Hij leest wat pagina's in Oblomow van Gontsjarow, hij kuiert door zijn boomgaard en plukt hier en daar een sappig mensenhoofdje. Ach, het leven is zo slecht nog niet, maar dat zielige gepiep van die hoofdjes moet ophouden. Gelukkig wordt het overstemd door de ruziënde kraaien.

woensdag 19 februari 2020

167. Coronafobie (2020)

Even besmettelijk als het coronavirus zelf is de coronafobie. Hele volkstammen dragen mondkapjes en sluiten hun grenzen af. De fobie is zelfs doorgedrongen in het rijk der kobolden. Ze willen zich niet meer laten tekenen door een kroontjespen (Corona = kroon). Alleen potlood of tekenpen is toegestaan. Als tekenaar respecteer je dat uiteraard zoveel mogeljk. Hoewel...

zondag 9 februari 2020

166. De potloodventer (2020)

Het steekt mij dat één van de beste tekenmaterialen, het potlood, wordt gebruikt om figuren aan te duiden van laag allooi, de potloodventers. Het potlood kan fluisteren, roepen, strelen, verdoezelen, aanwijzen, oproepen,  onthullen, verfraaien enz. enz. Daarom, als hommage aan dat prachtige instrument, deze afbeelding van een potloodventer als een volstrekt eerbaar beroep, zoals bijvoorbeeld een vioolbouwer. Een 3B-potlood in de hand van een tekenaar kan moeiteloos wat met geen computer is te bereiken.