zaterdag 31 augustus 2019

140. Fantasia 2 (2019)

Hebt u wel fantasie, dan begrijpt u waarom twee kobolden op elkaar gaan staan, en naar de maan reiken. U begrijpt, dat je kunt vliegen met, of zweven op twee blaadjes die uit je schouders groeien. U snapt dat een cycloop bang is voor een potlood. U vraagt niet naar het hoe of wat, maar verbaast zich met mij over die wonderlijke verhalen die in dat boek te lezen staan. Uw eigen fantasie neemt u mee naar onbereikbare verten.


woensdag 28 augustus 2019

139. Fantasia 1 (2019)

Het hier afgebeelde boek bevat vrijwel alle sprookjes waarvan je zou willen dat ze ooit geschreven waren. De sprookjes waarbij ik mijn illustraties maak. Maar, zoals Harry Mulisch zegt, niet de schrijver moet fantasie hebben, maar de lezer. Hebt u geen fantasie, begin dan niet aan dit boek, want alle pagina's zijn blanco.


zaterdag 24 augustus 2019

138. De grote reis (2019)

De herfst staat voor de deur, en daarmee de grote reis van vogel en blad. Voor veel mensen is reizen het toppunt van leven, voor mij is het synoniem met de dood. Mijn huisje hangt als een ouwe jas om mij heen, onze kleine tuin met appelboom, duiven en wilde bloemen, een hond in de schaduw, is voor mij het paradijs. Wat is het paradijs? Een plekje waar je sterven wil.


zondag 18 augustus 2019

137. De Dood (2019)

In hetzelfde schetsboekje als dat van vorige week treffen wij deze onbekende oude bekende aan: de Dood. De Dood is blind, want zonder aanziens des persoons haalt hij iedereen, koning of bedelaar, prinses of geleerde. Maar tegelijk heeft hij vele ogen, want niemand ontsnapt aan zijn blik, en als zodanig is hij verwant aan Argos, uit de Griekse mythologie. Deze paradox van blindheid en alziendheid maakt hem tot een ongrijpbare tegenstander, één tegen wie iedereen het onderspit delft. 


zondag 11 augustus 2019

136. Fabels uit Orange Pekoe (2019)

Een rijke boer in Orange Pekoe mishandelde niet alleen zijn dieren, maar verbrandde alles wat op zijn erf groeide aan planten en struiken. Vooral een kruipplant moest het ontzien. Op een dag zei deze tegen zijn onderaardse vrienden: "Graaf een kuil voor hem, dan zullen wij hem een lesje leren." Zo gebeurde. De boer zakte tot zijn kin in de grond, en snel kroop de kruipplant door zijn ene oor naar binnen en door het andere naar buiten. In minder dan geen tijd was de man overwoekerd, en stierf een ellendige dood.
Men ziet: door samenwerking kan men een tiran ten val brengen.