zondag 30 juni 2019

130. Die Verwandlung (2019)

De personages die Kafka in zijn verhaal Die Verwandlung laat optreden zijn stuk voor stuk een vondst. Neem nu de werkster; haar grove manier van doen is in wezen nog het meest menselijk. Zij gelooft ook, dat Gregor Samsa, de hoofdpersoon, 'zo slim is als een mens'. En daarmee is zij de enige die de trieste mens-kever naar waarde schat. Zij is hier afgebeeld, terwijl zij Gregor Samsa van een kast tracht te verjagen.




vrijdag 28 juni 2019

129. Het eind van het lied (2019)

Het eind van het lied is voor elk lied hetzelfde, maar toch ook anders. Het is de stilte die volgt op de laatste noot, maar in die stilte klinkt het lied nog na, en daarom is die stilte anders dan die van andere liederen. Wanneer moet een lied eindigen? Wanneer moet men niet meer verder werken aan een vers, aan een tekening, aan een creatie? Dat te bepalen is een grote kunst, en de kern van het artistieke métier. Kennelijk is dat de here God niet zo gelukt. Hij had beter een dag eerder kunnen stoppen, of een dag langer kunnen doorwerken. De mens is immers het minst geslaagde deel van zijn schepping. Ja maar, zegt u, de mens heeft toch maar het Rode Kruis uitgevonden en de leesbril! Na, und! Dat weegt niet op tegen bijvoorbeeld een zalm, of een gierzwaluw.


dinsdag 18 juni 2019

128. Zeventig! (2019)

Niet alleen het kwik passeerde gister de grens van 70 (graden F), ook de auteur van deze blog. Heden is hij zeventig jaar oud plus één dag. En zie eens hoe vitaal hij nog oogt op dit geschetste portretje! Het slikken van pilletjes is trouwens niet zijn enige gymnastiek: elke ochtend om 5 uur loopt hij met de grote boxer, en overdag hobbelt hij nog eens twee keer mee als zijn echtgenote er mee wandelt. Ja, lopen houdt je jong, de benen moeten trainen!
De tekening is vervaardigd met inkt van Winsor & Newton uit een set van 8 kleuren die ik van mijn lieve kids cadeau kreeg. 


maandag 10 juni 2019

127. Haileys alphabet, Newspaperboy (2019)

Hallo Hailey, did you ever buy a newspaper? The news has wings and flies from New York to Nepal, from  Nagasaki to the Netherlands. But now we don't need newspapers anymore, because we have internet. So you can say, newspapers are out of time.


maandag 3 juni 2019

126. Monstra-Diversa, De dromenkruider (2019)

Uit maanlicht en rook ontstaat een bijzonder soort luchtkobold: de Dromenkruider. Hij beweegt zich 's nachts en in de ochtendschemer over de daken, en strooit royaal in de buurt van dakvensters en kapellen. Over zijn schouder hangt een grote zak met gepeperde en verontrustende, maar ook wel kalmerende symbolen. Het is maar net, wat ie beetpakt. Sommige lui lopen bij de psychiater en vertellen hem of haar welke symbolen ze in hun droom hebben gezien. De psych knikt begrijpend en begripvol bij het consumeren van die tuttifrutti. Dat knikkebollen wordt trouwens vergoed door uw verzekering.