zaterdag 30 juni 2018

70. Haileys alphabet, letter Ee (2018)

Hello Hailey, Edisons electric lightbulbs paint all things yellow, even elephants. Did you ever see a yellow elephant? Or a pink one? I think your father saw both. But do you see an other word in this picture, beginning with an E?


zaterdag 23 juni 2018

69. Feli! (2018)


Ontving de afgelopen week ook nog een kaartje van de Dood. 'Feli met je 69e, vriend, nog vele ja — eh maanden!' Als de Dood zelf zoiets zegt, klinkt het heel geruststellend, nietwaar? En kijk, het cijfer 69 vloeit kunstig uit zijn rammelende kakement. Maar is het niet toevallig ook het teken voor Cancer? Je weet het nooit met die gast. En verder ben ik z'n vriend niet.
O ja, dit is de 69e post (numerus est omen!) op Monstra diversa. Ik zal ze vanaf nu maar nummeren. 

zondag 17 juni 2018

Feest! (2018)

Hoe viert een vuurkobold zijn verjaardag? Hij vouwt een feesthoed, en steekt die steek vervolgens in de fik. En zo, met een vlammentooi als van een zonnegod, doet hij de gasten open. Leuker dan kaarsjes uitblazen! Schroeiplekjes worden geblust met vuurwater.


zondag 10 juni 2018

Ontwerpschets boekenlegger (2018)

De christenen noemen zich mensen van het boek. Mensen van dat ene boek, wel te verstaan. Timeo hominem unius libri. De ware lezer leest echter in principe alles! Boekenleggers zijn dan wel een noodzaak. Deze boekenlegger, gemaakt voor eigen gebruik, is helaas te laat ontstaan. De moderne mensch leest immers electrisch! Electrisch lezen is comfortabel, economisch en bovendien milieuvriendelijk. Voor een e-boek hoeft geen boom meer omgelegd te worden. Bedenk, dat het woord boek afkomstig is van het woord beuk! Nee, dat is niet waar, maar het feit blijft dat voor papier gekapt moet worden.


vrijdag 1 juni 2018

Lou de Palingboer (2018)

in mijn jonge jaren had je in het nogal kristelike NL Lou de Palingboer. Hij predikte een libertijnse versie van het evangelie. Vierhonderd jaar geleden zou hij stellig op de brandstapel zijn geĆ«indigd. (In Voer voor psychologen beschrijft Harry Mulisch een ontmoeting van hem en Jan Hein Donner, de schaker, met deze zwetser.) 
Het beroep van palingboer past evangelisten en kerkleiders overigens als geen ander. Immers:
Zij maken van het woord van God
een paling in een emmer snot.
Jawel, wegens dit onschuldige rijmpje zou ik eveneens op de brandstapel zijn geƫindigd. Misschien wel naast Lou. Verschrikkelijk!