zondag 31 december 2017

Het oude jaar (2017)

Het oude jaar is moe en neemt afscheid. Het nieuwe jaar laat nog een paar uurtjes op zich wachten. Maar over zijn uiterlijk hoeven we niet onzeker te zijn. In plaats van een kop in de rug, zal het wel een staart hebben. Het loopt natuurlijk minder gebogen en kijkt nog monter de wereld in.


woensdag 20 december 2017

Ontwerp voor een homunculus (2017)

Wie een homunculus ontwerpt bevindt zich in de traditie van de golem van rabbi Löw. Die van hem was geschikt om eenvoudige karweitjes te verrichten. Als ik zijn meesterwerk kon evenaren, zou ik die van mij willen voorzien van verstandelijk inzicht, licht en warmte, poëzie en een stevig snufje Salvador Dali.


zondag 17 december 2017

Edward Lear 069 (2017)

Een illustratie bij een versje van de Engelse dichter en beeldend kunstenaar Edward Lear (zie ook mijn blogje van 3 november van dit jaar).

There was an Old Man of Coblenz,
The length of whose legs was immense;
He went with one prance
From Turkey to France,
That surprising Old Man of Coblenz.

zondag 10 december 2017

De afdaling (2017)

December, dat voelt aan als een afdaling in een donkere put, het is het graf van het jaar. Op 1 januari volgt de wederopstanding, compleet met goede voornemens voor een nieuw leven. Maar wie, zoals dit monstrum, zijn eigen licht en schelp meedraagt heeft niet veel te vrezen. Zo'n monstrum doet ook niet aan goede voornemens.  Daarvoor is zijn geest te sterk.

zondag 3 december 2017

De weegschaal (2017)

Als kind al hield ik van de freak. Ik koos altijd zijn partij. De afkeurende woorden die mijn ouders aan dergelijke lieden wijdden, waren voor mij een extra stimulans om deze devianten te waarderen. Ze waren gewogen en vervolgens te licht bevonden voor het burgerdom. Misschien teken ik daarom zo graag mijn 'monstra'. Tja, enige eeuwen geleden eindigden devianten zelfs na weging op de brandstapel, in naam van het zogenaamd barmhartige geloof der christenen.