zondag 29 oktober 2017

De achterkant van de pendule (2017)

Deze dag staat natuurlijk in het teken van de Tijd. Afgelopen nacht gaf Hij ieder een uur langer te leven. Maar Hij geeft en neemt. Zijn keerzijde is immers de dood. Vroeg of laat is het jouw tijd. Bekijk de achterzijde van je klok eens. Heb je je ooit afgevraagd hoe die eruitziet?


zaterdag 21 oktober 2017

De lichtbek of oculosaurus (2016)

Ook dit fabeldier is min of meer uit de taal tevoorschijn gekomen. Het bestaande woord 'lichtbak' genereert het woord 'lichtbek'. Een nieuw wezen is geboren: de lichtbek of oculosaurus die het opgevangen licht omzet in adem.


zondag 15 oktober 2017

De koplamp (2016/2017)

Zoals gezegd in mijn blog van 9 september, de taal verbergt veel mooie beelden; het woord koplamp bijvoorbeeld. Op dat thema heb ik wat tekeningen gemaakt, al dan niet met een monstrum in de afgrond. Overigens betekent het Latijnse woord 'monstrum' ook gewoon bezienswaardigheid.




zondag 8 oktober 2017

De opwekking (2017)

Licht genereert leven. Paradoxaal genoeg, creëer je licht door duisternis. Zo bezien is het potlood eigenlijk een toverstafje (maar dat weten tekenaars al lang). Deze kleine aardkobold, deze kleine 'golem' dankt zijn bestaan dus aan wat klei en veel grafiet.


zondag 1 oktober 2017

Ein Männlein steht im Walde (2017)


1.
Ein Männlein steht im Walde ganz still und stumm.
Es hat von lauter Purpur ein Mäntlein um.
Sagt, wer mag das Männlein sein,
das da steht im Wald allein
mit dem purpurroten Mäntelein?

2.
Das Männlein steht im Walde auf einem Bein
und hat auf seinem Haupte schwarz' Käpplein klein.
Sagt, wer mag das Männlein sein,
das da steht im Wald allein
mit dem kleinen schwarzen Käppelein?

Gesprochen:
Das Männlein dort auf einem Bein
mit seinem roten Mäntelein
und seinem schwarzen Käppelein
Kann nur die Hagebutte sein.

Dit mooie kinderversje werd geschreven door de Duitse dichter Hoffmann von Fallersleben in 1843. In de film Hannibal Rising (2007) verandert het in een onheilspellend liedje. Mede om die reden vond ik het ventje een tekening waard.